Citate preferate caligrafiate

Ce cărți am citit și ce citate am caligrafiat la începutul lui 2022

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 14 minute.

Au trecut patru ani de când am început să postez #citatepreferatecaligrafiate pe pagina de Facebook. Răsfoind prin albumul virtual care începe cu un citat de-ale lui Sir Ken Robinson – scris de mână, nu caligrafiat, am retrăit o parte dintre emoțiile pe care le-am experimentat când am citit cărți precum De ce fierbe copilul în mămăligă  (Aglaja Veteranyi), Eleganța Ariciului (Muriel Barbery), Grădina de sticlă (Tatiana Țîbuleac), Când corpul spune nu (Gabor Mate) și multe altele. Din fiecare am extras câte o vorbă faină pe care fie am scris-o de mână, fie am caligrafiat-o.

Dintotdeauna am avut acest obicei, de a nota citatele care-mi plac într-o agendă. Este un gest care mă liniștește și, cred eu, o formă de apreciere pentru scriitura în sine.  Este o formă de meditație pe care o îmbrățișez în fiecare zi și pe care te invit să o încerci. Fie că alegi să scrii de mână ceva ce-ți sună bine, fie că te rezumi la a citi o carte sau mai multe din cele propuse de mine, tot ai câștigat ceva: timp pentru tine.

Nu intenționez să umplu acest colț din casa blogului cu recenzii complexe ale cărților citite. O idee de bază, o impresie personală, linkuri* de unde poți achiziționa titlul respectiv și fotografiile cu citate caligrafiate te pot convinge să alegi să îți petreci o zi (sau mai multe), în compania unei lecturi de calitate.

7 cărți interesante și tot atâtea citate caligrafiate

De când locuiesc în Kenya, m-am împrietenit cu ebook-urile. Deși mi-am creat și aici o mică bibliotecă cu titluri în limba română și continui să îmi cumpăr cărți (în limba engleză) din librăriile locale, mare parte din timp citesc cărți în format electronic. De aceea, în multe imagini vei vedea cartea/coperta în format electronic, pe tabletă, alături de citatul caligrafiat.

Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul – Dr. Edith Eva Eger

„Fiecare moment este o alegere. Indiferent cât de frustrantă, plictisitoare, restrictivă, dureroasă sau opresivă este experiența noastră, putem alege mereu cum să reacționăm. Și, într-un final, am început să pricep că și eu am, de asemenea, posibilitatea de a alege. Această revelație avea să-mi schimbe viața.”

Mi-am început anul cu Alegerea, o carte minunată, o autobiografie sinceră, vulnerabilă și plină de curaj. Inițial, m-am dus cu gândul către Omul în căutarea sensului vieții a lui Viktor Frankl, fără sa știu că destinele celor doi aveau să se intersecteze la un moment dat și nu, nu în interiorul lagărelor naziste.

Alegerea este un carusel, un veritabil roller coaster al vieții Evei Eger. Mărturisesc că nu am putut lăsa cartea din mână până nu am terminat-o. Fiecare pasaj te țintuiește în realitatea autoarei, fie că vorbim de ea în postura copilului, apoi a adolescentei, tinerei aflată în plin proces de transformare sau adultei desăvârșite cu o experiență de viață copleșitoare. Cu o scriitură aparte, sinceră, fără sa te ia pe ocolișuri, dr. Edith Eva Eger își cuprinde cititorii prietenește pe după umeri și îi poartă cu ea prin propria viață. Stilul ei nu menajează, ci pune cititorul față în față cu cele mai nebănuite situații.

#citatepreferatecaligrafiate

 

Atunci când îți forțezi adevărurile și poveștile să stea ascunse, secretele pot deveni propria traumă, propria închisoare.”

„Libertarea constă în acceptarea a ceea ce s-a întâmplat. Libertatea înseamnă să ne găsim curajul de a dărâma închisoarea, piatră cu piatră.”

„Mă tem că multora ni se întâmplă lucruri rele. Asta nu se va schimba niciodată. Dacă te uiți în certificatul de naștere, oare vezi scris acolo că viața o să-ți fie ușoară? Nu scrie așa ceva. Dar atât de mulți rămân blocați în traumă sau suferință, incapabili să-și trăiască viața din plin. Acesta este lucrul pe care-l putem schimba.”

„Supraviețuitorii nu au timp să se întrebe De ce? Pentru ei, singura întrebare relevantă este Și acum ce urmează?

„Pasivitatea înseamnă să-i lași pe alții să decidă pentru tine. Agresivitatea este să decizi tu pentru alții. Asertivitatea, să decizi pentru tine și să ai încredere că este suficient, că îți ești de ajuns.”

„Reacția la traumă nu este o tulburare – este un lucru natural și obișnuit.”

„Pentru fiecare pagină pe care o citesc, aș vrea să scriu zece. Cum ar fi dacă, spunându-mi povestea, aș putea să-i slăbesc strânsoarea, în loc să o accentuez? Cum ar fi dacă, vorbind despre trecut, aș putea să-l vindec, în loc să-l calcifiez? Dacă tăcerea și negarea nu sunt singurele alegeri de făcut în priveghiul acestor pierderi catastrofale?”

 

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online :

Elefant.ro

Carturesti.ro

Librarie.net

Cartepedia.ro

Oameni mari Maria Orban

Îmi place să citesc scriitori români contemporani și foarte des descopăr oameni ale căror cărți le citesc dintr-o suflare. Oameni mari nu este doar povestea personajului principal, povestea Rucsandrei ci este, cum dealtfel stă scris și pe copertă, un (posibil) refren al generației +30. E imposibil ca cei de-un leat cu mine (ce-mi place vorba asta 🙂 )  să nu se regăsească măcar într-una dintre realitățile cu care Maria Orban jonglează în acest roman lejer și ușor incomod, în același timp. Incomod tocmai prin prisma acestor realități. Teamă, abuz, emoții negate, iubiri disperate, frica de nou, de tot, de toate se prind într-un dans psihedelic care ține și te ține captiv printre rânduri, până la final.

#citateapreferatecaligrafiate

Verifică disponibilitatea cărții în libraria online Cartepedia.ro

 

Cât de aproape sunt ploile reciBogdan Coșa

Spuneam mai sus că printre lecturile mele preferate se numără și cele ale autorilor români contemporani. De curând, l-am descoperit pe Bogdan Coșa și ce bine am făcut căci nici nu știam ce pierd. Abia după ce am devorat Cât de aproape sunt ploile reci mi-am dat seama. Bogdan Coșa conturează o lume care m-a ținut captivă în nucleul său încă de la primele rânduri ale romanului pe care te invit, dacă nu ai făcut-o deja, să-l treci pe lista lecturilor de anul acesta. O lume simplă în ansamblul ei, dar complicată când vine vorba de a-i judeca fiecare locuitor în parte. O lume perpetuată transgenerațional cu fel de fel de tare, cu moșteniri triste sau nespusuri care fac rău. Dacă ești familiarizat cu viața la țară, cu interiorul unui sat comun românesc, vei înțelege repede tipologia personajelor, construite cum nu se poate mai dibaci. Încă un lucru pentru care am ales să includ cartea lui Bogdan Coșa în acest top este admirația pentru descrierile sale, atât de bine creionate încât m-am simtit parte din spațiul și timpul narațiunii.

 

”În mușchii slăbiți, în trupul care i se împuțina, simțea uneori bucuria, care-i fusese străină mereu, și nu reușea s-o conțină, îl copleșea. O grație impersonală se așternea peste el, ca pilitura de fier, iar mișcările i se împuținau până la ultima. O dumbravă cu flori creștea astfel peste statuia îngropată a unui uriaș. Așa cum stătea întins în iarbă, s-ar fi zis că s-a stins. Totul era fără rost; nu simțea foamea, setea, insectele nu-l bâzâiau, gândurile nu-l tulburau, veneau și plecau prin el, unde nu mai era el. Treceau printr-o cameră în care ferestrele rămăseseră deschise, din care toți se mutaseră, dar soarele continua să bată pe podea, să urce apoi pe perete, chiar dacă nevăzut, păstrând modelul în carouri al perdelei, fierbând înainte să se retragă de pe zid, agitat de propria dispariție.” 

#citatepreferatecaligrafiate

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online :

Edituratrei.ro

Libris.ro

Carturesti.ro

Elefant.ro

Librarie.net

Ghetoul interiorSantiago H. Amigorena

Am citit Ghetoul interior în preajma zilei de 27 ianuarieZiua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Fără a parcurge vreo recenzie înainte de a mă apuca de lectură, am plecat la drum cu mintea golită de preconcepții. Nu mi-am spus  ah, încă o carte despre durerea acestor evenimente, încă o carte despre lagăre și victimele sale… Mă laud acum pentru alegerea făcută, pentru că astfel am putut să descopăr și să simt mai bine emoțiile personajului principal. Am coborât cu el în ghetoul inimii sale, i-am simțit zbuciumul, neputința, rușinea. Poate că am rezonat la un nivel mult prea intim cu Vicente. Să fie de vină faptul că-s departe de casă? Argentina lui Vicente să fie Kenya mea?

Iată câteva citate care mi-au plăcut, plus cel caligrafiat:

”Plimbarea solitară le-a permis dintotdeauna oamenilor să tacă și să cugete.”

”Toată lumea prefera să nu discute despre această oroare dintr-un motiv simplu și atemporal: pentru că oroarea pură a anumitor fapte permite întotdeauna, într-o primă fază, ignorarea lor.”

”Întrebările cele mai simple, cele cu răspunsuri evidente sunt, de multe ori, cele mai crude – sunt crude tocmai pentru că nu este nevoie să fie puse.”

”În viață există lucruri care nu au o cauză; în lagăre, naziștii încercaseră și reușiseră, ca nimic să nu aibă o cauză.”

#citatepreferatecaligrafiate

M-am hotărât să devin prostMartin Page

O aveam de ceva vreme bună pe lista de citit, dar fie nu aveam pornirea necesară să mă apuc de ea, fie începeam un alt titlu. Ca o paranteză, fac parte din acea categorie de persoane care citește mai multe cărți în paralel. Împart cu bucurie felii din timpul dedicat lecturii atât beletristicii, cât și lucrărilor de non-ficțiune, mai ales celor din sfera pshihologie – psihogenealogie – dezvoltare emoțională.  Am început cartea lui Martin Page cam în același timp cu cea a lui Stephen King (o regăsiți pe ultima poziție din articol) și am dat-o gata repejor, căci e ca fulgul de lejeră. Lejeră, comică, cu un haz de necaz în care ai mari șanse să te regăsești. Boala gânditului prea mult, de care suferă tânărul Antoine, este în centrul atenției și, pe parcursul celor 141 de pagini vei însoți pe drumul său un personaj când plictisit și descurajat, când depresiv, când pasiv și resemnat.

Am notat repejor câteva vorbe din carte, foarte faine și cât se poate de bine pliate pe realitatea zilelor noastre:

”Viața este un animal care se hrănește cu cecuri și cărți de credit.”

”Banii, succesul, integrarea într-un mediu recunoscut ca având baze solide, toți acești factori contribuie la o economisire de sine. Nu mai ai nevoie să te gândești la dorințele tale, la morala ta, la actele tale, la prietenii tăi, la viața ta, nu mai ai nevoie să înțelegi, să cauți: mediul îți oferă toate astea la cheie. Antoine a primit trusoul său de căsătorie cu societatea. (…) Ființele umane seamănă frapant de mult cu automobilele lor. Unii au o viață fără opțiuni, care doar merge, nu prinde viteză prea mare, calează și are deseori nevoie de reparații; este o viață în partea de jos a gamei, puțin solidă, care nu-și protejează ocupanții în caz de accident. Alte vieți au toate opțiunile posibile: banii, dragostea, frumusețea, sănătatea, prietenia, succesul, precum airbagul, ABS-ul, scaunele tapisate cu piele, servodirecția, motorul cu 16 supape și aerul condiționat.”

”Judecăm tocmai pentru a ne proteja, fiindcă pe noi cine încearcă să ne înțeleagă? Cine îi înțelege pe cei care încearcă să înțeleagă?”

#citatepreferatecaligrafiate

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online :

Libris.ro

Elefant.ro

Cartepedia.ro

Apă proaspătă pentru floriValerie Perrin

Aveam nevoie de lectura asta. Aveam nevoie să stau față în față cu o astfel de poveste, să trec prin ea ca și cum mi-ar aparține, să simt măcar o parte din trăirile personajului principal care nu are o poveste de viață lejeră, ba din contră. Construită într-o manieră care o face ușor de parcurs, Apă proaspătă pentru flori te golește de lacrimi, îți face inima cât un purice, îți aduce zâmbetul pe buze, te frustrează și uimește, te enervează, pentru ca în final să îți ofere pe o tipsie aurită un happy end mult așteptat.

”Dacă se vorbește despre tine înseamnă că vei continua să exiști. Dacă nu se spune nimic, vei fi uitat.”

”Iată de ce cimitirul e plin de epitafuri. Ca să păcălească soarta de timpul trecător. Preferatul meu este: Moartea începe atunci când nimeni nu mai visează la tine.”

”Este un lux să fii stăpânul propriului timp. Cred că este unul dintre cele mai mari luxuri pe care un om și le poate permite.”

”Ador să râd de moarte, să-mi bat jos de ea. Este modul meu de a o zdrobi. Îi diminuez astfel importanța. Jucându-mă cu ea, las viața să țâșnească deasupra, să capete putere.”

”De ce mergi înspre cărți la fel cum mergi înspre oameni? De ce suntem atrași de coperte la fel cum suntem de o privire, o voce familiară, auzită și altădată, care ne întoarce din drum, ne face să ne ridicăm ochii, ne atrage atenția și poate că ne va schimba cursul existenței?”

 

#citatepreferatecaligrafiate

 

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online :

Cartepedia.ro

Libris.ro

Carturesti.ro

Elefant.ro

Misterul Regelui. Despre scrisStephen King

”Scrisul e magie, e apa vieții ca orice altă activitate creativă. Apa e gratuită. Așa că beți. Beți și ostoiți-vă setea.”

Dacă ești fan Stephen King atunci această carte este pentru tine. Mai precis prima parte a ei – Misterul regelui. Dacă ești la început de drum în ale scrisului sau vrei să-ți cizelezi stilul, să depășești blocajul scriitorului, să te autodisciplinezi când vine vorba de timp dedicat foii din fața ta, atunci această carte e pentru tine. Mai precis, partea a doua – Despre scrisMisterul regelui. Despre scris este combinația ideală și absolut genială dintre un soi de autobiografie frugală și un manual de scriere creativă, poate cel mai sincer și motivant din câte am întâlnit. Nu vreau să lungesc vorba, te las cu câteva citatate care mi-au plăcut și te invit să cauți cartea în librăria online cartepedia.ro

”Cel mai bine învățați citind și scriind mult, iar cele mai valoroase lecții dintre toate sunt cele pe care vi le predați singuri. ”

”Au fost momente în care, pentru mine, actul scrisului a fost un firav act de credință, un scuipat în ochiul disperării.”

”Scrisul nu e viața, dar cred că uneori poate fi un mod de-a te întoarce la viață.”

”Scrisul nu are nimic de-a face cu câștigarea banilor, a faimei, a unei întâlniri amoroase, a unei partide de amor sau a prietenilor. În cele din urmă e mai presus de orice un mod de a le îmbogăți viețile celor care vă vor citi lucrările și de-a o îmbogăți în același timp pe-a voastră. A scrie înseamnă să te ridici, să capeți puteri și să treci mai departe. Să-ți aduci fericire, bine? Să-ți aduci fericire.”

 

#citatepreferatecaligrafiate

 

Dacă ai ajuns până aici, la final, îmi place să cred că ai trecut pe lista de cumpărături literare toate titlurile de mai sus sau mare parte din ele. După ce le citești, aștept părerile tale despre ele și poate și un citatat – două, caligrafiate, dacă poftești. 🙂

*acest articol conține linkuri de afiliere

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *