Carte tipărită, ebook sau audiobook
Citate preferate caligrafiate,  De-ale vietii

Carte tipărită, ebook sau audiobook?

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 9 minute.

Când am plecat pentru prima oară înspre Kenya, jumătate din bagajul de cală era ticsit cu cărți. Două – trei opere clasice de suflet, două – trei romane contemporane, două – trei lucrări de specialitate, și uite-așa s-au strâns cărți cât să ocupe mai bine de jumătate de troller. Nu mai pun la socoteală cele două volume pe care le aveam în bagajul de mână.

Era la sfârșitul lui 2019 și, pe-atunci, încă nu concepeam că pot citi și altceva în afară de cărți tipărite. Adevărul este că nimic nu se compară cu mirosul paginilor răsfoite și presate ușor între degete, cu textura lor unică sau cu strângerea la piept a unei cărți dragi și strecurarea unui semn de carte în miezul ei, ca amintire că vei relua, curând, lectura. Așa-i, nimic nu se compară cu cartea tipărită, însă…

Niciodată să nu spui niciodată

Plănuisem să stau doar trei luni în Kenya, dar iată că cele trei luni se vor transforma, în curând, în trei ani. Au venit, pe rând, pandemia, îmbolnăvirea și apoi moartea lui Nosy, restricțiile și un lung lockdown care m-a împiedicat să părăsesc țara. În scurtă vreme, am luat hotărârea de a rămâne aici pe termen lung.

Multe dintre lucrurile și obiceiurile cu care eram familiarizată aveau să se schimbe. Când s-au mai potolit lucrurile și am avut posibilitatea să ne deplasăm fără restricții între Kenya și România, a crescut și numărul cărților din bagaj. Bineînțeles, nici în Kenya nu am stat departe de librării și trebuie să recunosc că, deși capitala lor nu se laudă cu un Cărturești Carusel, sunt câteva locuri foarte faine și bine aprovizionate cu tot felul de cărți interesante.

Carte tipărită, ebook sau audiobook
O parte din titlurile care alcătuiesc ”Biblioteca din deplasare”

 

Când biblioteca din deplasare, cum îmi place să o numesc, a început să crească într-o lună cât altele-ntr-un an, Andrei  a dat verdictul: ”Când ne vom retrage în România, e clar că va trebui să închiriem un container pentru cărțile tale”. Bineînțeles că ne-am amuzat împreună și am jucat ping-pong cu pasiunile noastre, căci și el a strâns o mulțime de lucruri pentru motocicletă, scule, echipamente, ca să nu mai vorbesc de toate nebuniile trebuincioase acvariului (da, avem un acvariu de apă dulce, de 70 L, locuit de Guppy, Neoni și Corydoras). Am glumit, am râs, dar ne-am dat seama, după ce am schimbat trei locuințe în Nairobi, că e destul de anevoios să te trambalezi de colo-colo cu o grămadă de acareturi.

Carte tipărită, ebook sau audiobook

Atunci a fost momentul în care am decis să simplific lucrurile, și am dat o șansă cărților electronice și mi-am făcut abonament pe platforma Scribd. Eu, care până atunci nici nu concepeam să citesc ebookuri, am hotărât să acord o șansă acestora, să întâmpin cu deschidere ”noul” din viața mea. 🙂 La început am fost ușor reticentă, dar când am descoperit sute de cărți pe care doream să le citesc, plus reviste și lucrări de caligrafie la care nu aș fi avut acces în altă parte, am îmbrățișat cu multă plăcere această nouă formă de lectură. Concluzia trasă: niciodată să nu spui niciodată.

Pe scurt, despre Scribd

Nu ar trebui să existe un conflict între cartea tradițională și cea digitală, părerea mea. Ambele variante de lectură pot merge în paralel, de minune. Îmi poți urma exemplu, dacă vrei, și să acorzi o șansă cărților electronice. În continuare îmi cumpăr și cărți tipărite, dar doar când ajung în România. Acelea sunt momentele în care îmi rezerv câteva ore bune pentru a le petrece în Cărturești sau Humanitas, flancată de rafturi pline cu cărți frumos aliniate. Îmi dau timp să descopăr cât mai multe noutăți, să le ating, să le admir, iar pe cele la care tânjesc să le vâr repejor în coș.

În rest, mă bucur de biblioteca digitală oferită de platforma Scribd. Îmi selectez cărțile din domeniile care mă interesează, le adaug în rafturile/listele pe care am posibilitatea să le creez în cadrul platformei, în timpul lecturii pot să modific fontul, dar și să evidențiez citatele sau pasajele preferate (acestea rămân salvate și pot avea acces la ele oricând). Mi se pare minunat că pot descărca anumite cărți și le pot citi sau asculta – în cazul cărților audio -, și atunci când sunt offline.

ebook scribd
Tableta mă însoțește oriunde aș merge. În acest fel, pot să citesc oricând doresc. Îmi place foarte mult să evidențiez pasajele preferate. Pe multe dintre acestea, ulterior, le caligrafiez. 🙂

 

Mi-am instalat Scribd pe laptop, tabletă și telefon, iar dacă încep o lectură pe telefon, de exemplu, iar apoi vreau să folosesc tableta, lectura se reia pe noul device de acolo de unde a fost întreruptă. Da, sincronizarea merge de minune. Sunt tare încântată că am dat o șansă cărților electronice, dar și audiobook-urilor, pentru că, atunci când călătoresc și petrec mult timp pe drum sau în avion, am posibilitatea să aleg între mai multe titluri. Tot ce am de făcut este să mi le descarc din timp în platformă.

Sunt genul de cititor care parcurge mai multe cărți în paralel, în funcție de starea de spirit în care mă aflu. Ca să-ți dau un exemplu, în momentul de față citesc în format ebook ”Traumă, anxietate și iubire. Constelarea intenției: calea către o autonomie sănătoasă” (Franz Ruppert), ”Arta conversației” (Ileana Vulpescu), ascult ”Will” (autobiografia lui Will Smith) și mă bucur de cartea tipărită ”Some traditions of the Akamba of Kenya” (Celia Nyamweru).

Îmi place să mă documentez despre istoria triburilor care există pe teritoriul Kenyei. Cartea de față scoate în evidență cultura și tradițiile Akamba, unul dintre cele peste 40 de triburi din Kenya. Unele cărți nu pot fi găsite în format electronic, așa că le cumpăr cu multă plăcere.

 

Îmi aleg lecturile în funcție de starea de spirit, după cum ți-am spus. Jonglez – și-mi place că fac asta – cu beletristica, lucrări de specialitate, memorii, jurnale de călătorie, etc. Filmul unui roman întrerupt acum o săptămână, să zic, este reluat din punctul în care a fost lăsat. Mintea mea resuscitează de îndată fiecare personaj, fiecare emoție, peisajele prind culoare și totul se animă de îndată ce lectura reîncepe. Mă bucur că am descoperit și acceptat și cărțile audio. Sunt binevenite atunci când… gătesc. 🙂 Recunosc, sunt novice pe teritoriul lor și am început ușurel cu ”Finding me” a Violei Davis. Îmi place să ascult cărți în engleză, găsesc acest lucru și un bun exercițiu pentru fixarea anumitor elemente de limbă.

audiobook scribd

Nu ți-am spus cât costă abonamentul Scribd, dar mă revanșez imediat. Suma lunară care va fi extrasă de pe card pentru a beneficia de milioane de cărți electronice, audio, reviste, dar și de podcasturi, documente și alte beneficii despre care îți spun de-ndată, este de 8,99 dolari (deci vreo 43 de lei). Vestea bună e că dacă îți inviți prietenii să își facă și ei abonament, ei primesc 60 de zile gratuite de lectură, iar tu 30 de zile (asta pentru fiecare prieten care se alătură).

ebook scribd

Dacă vrei să-ți faci acum abonament, poți intra pe linkul de AICI. Odată ce ai devenit abonat Scribd, ai acces gratuit și la următoarele patru platforme (eu le-am activat pe primele două și le folosesc de fiecare dată când am chef și dispoziție):

CON TV + comics – unde poți viziona filme clasice culte, anime, benzi desenate, romane grafice, etc.

CuriosityStream – aici ai o selecție impresionantă de super documentare din variate domenii (tehnologie, știință, natură, istorie, etc.)

PeakPro – jocuri pentru stimularea creierului

FarFaria – o mulțime de cărți de povești pentru copii cu vârste între 1 și 9 ani.

Bineînțeles, când vrei să închei socotelile cu platforma Scribd, fie ai posibilitatea să pui în pauză abonementul, pentru 12 săptămâni, fie să adopți măsura cea mai radicală, adică cea de încetare a abonamentului. Tu decizi.

Abonamentul meu împlinește doi anișori și, crede-mă, acei 8,99 dolari/lună sunt printre cei mai bine investiți bănuți. Datorită lor citesc pe săturate, ascult cele mai noi cărți audio, văd documentare interesante, ba chiar și filme sau seriale vechi pe care nu le-am găsit în alte părți (de exemplu, pe platforma CON TV am găsit serialul Highlander, da, da, cel cu Adrian Paul, de la începutul anilor `90. Cool, nu? 🙂 ).

Ah, și încă ceva: vrei să faci cadou unei persoane dragi o mulțime de cărți electronice, audio, reviste, podcasturi, etc.? Oferă-i un abonament Scribd. E foarte simplu, trebuie doar să urmezi pașii din acest link.

 

În loc de concluzie, o scurtă recapitulare: când și de ce să alegi Scribd

  1. Îți place să citești și să călătorești? Ți se pare incomod să pleci cu multe cărți după tine? Dacă alegi Scribd te poți bucura de lecturile preferate direct pe telefon, tabletă, kindle, oriunde te-ai afla, în avion, pe plajă sau în vârf de munte.
  2. Poți descărca o mulțime de titluri și să te bucuri de ele chiar și atunci când nu ai acces la internet. Crede-mă, dacă ești ca mine și citești mai multe cărți în paralel, această modalitate este mană cerească J
  3. Ai la dispoziție cărți în limba română, dar și în engleză, franceză, germană, maghiară, you name it J Apropo, editurile Litera și Trei sunt foarte bine reprezentate în platformă, cu multe titluri interesante puse la dispoziția cititorilor și, mai noi, a ascultătorilor, căci editura Trei a încărcat peste 10 super audiobookuri.
  4. Te poți juca cu tema aplicației, o poți personaliza, poți modifica fontul cărților, poți seta un temporizator de veghe pentru cărțile audio, poți marca titluri și crea diverse liste de lectură, etc. Altfel spus, poți ordona după bunul plac propria bibliotecă virtuală.
  5. Ai posibilitatea să trimiți prietenilor tăi un link de invitație, ca să se aboneze și ei. Aceștia vor primi 60 de zile gratuite de lectură, iar tu 30 de zile pentru fiecare prieten care se alătură platformei prin linkul primit de la tine.
  6. Ai patru extra beneficii incluse în aboment și anume accesul gratuit la platformele Con TV, Curiosity Stream, PeakPro și FarFaria.
  7. Un abonament lunar pe Scribd costă mai puțin decât două pachete de țigări. Mai are rost să continui ideea?

Carte tipărită, ebook sau audiobook

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, te invit să începi să-ți cauți în platforma Scribd cărțile dorite și aștept un feedback din partea ta cu impresia pe care ți-a lăsat-o aceasta. Lectură faină, oriunde te-ai afla!

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *