Nairobi ghid de călătorie (pe scurt)
Fă-ti bagajele!/Jurnal african

NAIROBI – GHID de CĂLĂTORIE (pe scurt)

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 33 minute.

De ani buni, Kenya se află pe lista țărilor de vizitat atunci când vine vorba despre exotism și safari. Zona de coastă, străjuită de plaje cu nisip alb și super fin, combinată cu vizitele de două – trei zile în renumitele parcuri naționale Tsavo și Amboseli, ca să nu mai vorbesc de Maasai Mara – locul unde marea migrație ne oferă, an de an, un spectacol unic, sunt trecute și în ofertele agențiilor de turism din România. Însă, dacă îți dorești să călătorești în Kenya după propriul plan, să-ți faci singur programul, atunci vei trece, mai mult ca sigur, și prin capitala Kenyei. De aici poți pleca în orice direcție vrei, fie că alegi Mombasa, renumitele plaje de la ocean sau lacul Victoria, orașul Kisumu, deșertul Turkana. Alegerea îți aparține, eu vreau doar să-ți spun ce poți face dacă te afli în trecere prin Nairobi și ai două zile la dispoziție ca să-l explorezi.

 

Trebuie să știi că Nairobi este o capitală a contrastelor, un oraș în care vei rămâne cu gura căscată în fața clădirilor ultra moderne și a mall-urilor luxoase, dar vei suspina în pumni la vederea suburbiilor și slum-urilor ultra sărăcăcioase. Nu știu cum, dar aici, opulența și mizeria, praful și aglomerația, modernitatea și lipsa ei se împletesc dând naștere unui oraș – capitală est africană aflat într-o ascensiune continuă, cu drumuri expres ca-n palmă, proiecte îndrăznețe aflate în desfășurare sau finalizate, planuri pentru un viitor în care localnici și expați deopotrivă și-au pus speranțele.

 

ATUNCI - Nairobi în anul 1927 / sursă foto: https://nairobi.go.ke/history/
ATUNCI – Nairobi în anul 1927 / sursă foto: https://nairobi.go.ke/history/

 

ACUM - orașul NAIROBI / sursă foto: https://www.constructionkenya.com/
ACUM – orașul NAIROBI / sursă foto: https://www.constructionkenya.com/

 

Mă uit la aceste două fotografii ATUNCI și ACUM și nu îmi vine a crede cât de mult a evoluat și continuă să o facă acest oraș care acum 100 de ani era pe lista scurtă a coloniștilor britanici. Prin câte transformări a trecut ca să ajungă aici. Pe orice arteră principală ai circula vei rămâne surprins să vezi că se mai ridică o clădire – cel mai probabil vreun sediu de firmă sau corp de birouri. Nu e de mirare că Nairobi este al treilea oraș ca progres economic din Africa.

Cât privește clima din Nairobi, aici te poți bucura de un soi de primăvară eternă, cu scurte și intense puseuri de căldură înăbușitoare (ianuarie, februarie, martie) și, la polul opus, cu mici exagerări răcoroase în sezonul de iarnă, care este trecut în calendar în dreptul lunilor iunie, iulie și august. Exact, vara noastră, cea românească, ar coincide cu iarna lor, iarna africană, când temperatura maximă e undeva între 20 – 23 grade, iar cea minimă 11 – 12 grade C. Bineînțeles, ce îți spun eu aici se pliază strict pe Nairobi, căci dacă mergi în Mombasa, la ocean, sau sus, înspre Mount Kenya, povestea cu gradele capătă alt cuprins. Între lunile aprilie și iunie, este în plină desfășurare sezonul ploilor lungi când, din păcate, suburbiile orașului și cartierele foarte sărăcăcioase sunt inundate cumplit. În schimb, sezonul ploilor scurte din lunile octombrie – noiembrie este ceva mai blând.

 

Ți-am scris toate aceste lucruri legate de vreme ca să știi ce fel de haine să-ți strecori în bagaj, dacă ai de gând să treci prin Nairobi. În orice caz, dacă te prinde frigul și nu ai ceva mai gros la tine, poți oricând să mergi să te aprovizionezi într-unul dintre cele două magazine Decathlon din oraș (unul în mall-ul The Hub, celălalt în Two Rivers).

 

Ce să faci 2 zile în NAIROBI

 

Dacă ai avea doar o zi de petrecut în Nairobi, sugestia mea ar fi să alegi între a vizita repejor câteva obiective importante sau a merge la cumpărături într-una dintre locațiile unde găsești produse tradiționale. Dar să presupunem că oprirea ta în capitala Kenyei însumează mai bine de 24 de ore, deci ai posibilitatea să combini un scurt safari, cu vizitarea unor obiective faine plus să mergi să cauți câteva suveniruri simpatice.

 

Ce trebuie să vizitezi

 

Nu ai voie să ratezi obiectivele pe care ți le propun în rândurile de mai jos. Dacă nu reușești să le bifezi pe toate, măcar unul – două dintre ele să fie pe lista ta.

 

Parcul Național Nairobi – natură unică și sălbăticie în mijlocul civilizației

La doar câteva minute de centrul orașului, ca o bijuterie brută, neșlefuită, în mijlocul aglomerației urbane, te întâmpină Parcul Național Nairobi, unul dintre locurile mele preferate și una dintre atracțiile pe care nu ai voie să le ocolești dacă ești în trecere prin capitala Kenyei. Peste 400 specii de păsări, bivoli africani, lei, rinoceri negri, girafe, zebre, antilope, hiene, etc. toate îți ies în cale, indiferent de momentul din zi în care te decizi să vizitezi parcul. Dacă te-ai hotărât să explorezi Kenya, atunci ești familiarizat cu conceptul de The Big Five. La origine, sintagma a fost dezvoltată de vânătorii care credeau că cel mai dificil este să își treacă în palmarez cinci dintre cele mai iconice animale africane și anume leul, leopardul, rinocerul, elefantul și bivolul. Astăzi, The Big Five este dezbrăcat de conotațiile vânătorești, devenind mândria locală, emblema unei țări pentru care turismul este foarte important, tratat cu seriozitate și investit cu implicare din partea comunităților tradiționale. În Parcul Național Nairobi, ai șansa să vezi patru dintre cele cinci animale menționate mai sus. Aici nu sunt elefanți, însă, la câteva minute de la ieșirea din parc, poți trece pe la Orfelinatul David Sheldrick (l-am amintit mai jos și i-am dedicat un întreg material după ce l-am vizitat prima oară, la finalul lui 2019).

Cum faci să ajungi în mijlocul sălbăticiei? Fie închiriezi o mașină și pleci să explorezi parcul de unul singur, fie vorbești cu o agenție locală care organizează tururi ghidate în parc, fie te tocmești cu unul dintre ghizii locali care se află la intrarea în parc și încerci să obții un preț decent pentru o plimbare de câteva ore. Eu îți recomand una dintre primele două variante (la sfârșitul articolului găsești sugestii pentru ambele, astfel încât să știi la ce prețuri să te aștepți).

Cât costă intrarea în parc? Pentru cei care nu sunt rezidenți, deci pentru turiști, intrarea în Parcul Național Nairobi costă 43 dolari (adulți)/23 dolari (copii), iar plata se face, din câte îmi amintesc, fie cu cardul, fie prin MPESA (îți explic la final care-i treaba cu acest sistem folosit de toată lumea din Kenya).

Tips & tricks: ca să-ți faci o idee despre ce poți vedea în parc, pe lângă fotografii, iată și un scurt video făcut de noi într-una dintre vizite.

 

Orfelinatul de elefanți – David Sheldrick Orphanage

Imediat după ce am vizitat pentru prima data orfelinatul de elefanți, în 2019, am scris un articol despre lucrurile minunate care se întâmplă acolo. Ulterior, pe totuldespreanimale.ro, am notat câteva informații interesante și despre elefantul african. Îți recomand ambele articole care, deși sunt lungi, dacă ești iubitor de animale, cu siguranță nu te vor plictisi. Așa cum nu mă plictisesc nici eu de vizitat acest loc deosebit din capitala Kenyei. Din când în când, mai ales atunci când nu reușim să plecăm într-un safari de weekend, facem o rezervare la David Sheldrick Orphanage. Costă 1500 de silingi (aproximativ 15 dolari) să petrecem o oră în compania elefantilor salvați din diverse situații nefericite. Nu îți imagina că acest loc este un fel de grădină zoologică, căci nu este nici pe departe așa. Elefănțeii trăiesc bine mersi printre semenii lor, socializează, se joacă, învață să se descurce în natură, totul cu ajutorul îngrijitorilor care îi însoțesc la fiecare pas. După o anumită perioadă de timp, de regulă după câțiva ani, mulți dintre elefanții salvați și reabilitați se întorc în mijlocul unei turme dintr-unul dintre parcurile naționale de aici. Află povestea lor sau, mă rog, o mică parte din ea, atât cât am reușit și noi să surprindem în clipul de pe canalul Youtube Fă-ți Bagajele:

Tips&Tricks: fă din timp o rezervare online dacă vrei să vizitezi acest loc. Intră pe site-ul lor pentru a face asta. De asemenea, în momentul în care ți-au confirmat data, nu uita să ajungi la locație cu 30 de minute înaite de începerea vizitei, adică în jur de 10.30. Have fun!

Giraffe Centre  – Hrănește o girafă. Sau două. Sau nouă.

De obicei, turiștilor care vizitează Nairobi prin intermediul unei agenții de turism, li se introduce în progamul de vizitare și Giraffe Centre. De la orfelinatul de elefanți, jeep-urile de safari se deplasează direct la Giraffe Centre, ”casa din oraș” a girafelor Rottschild pe care nu doar că le poți observa și admira îndeaproape, dar le și poți hrăni, da, da, din mână, din propria mână. Locul s-a schimbat destul de mult de când l-am vizitat prima oară, în 2019. S-a schimbat în bine pentru că a fost modernizat cu fonduri serioase. Lăsând la o parte faptul că aici, în compania girafelor, pot să îmi încarc bateriile ori de câte ori simt nevoia, un lucru tare fain este că Giraffe Centre organizează tururi gratuite pentru elevi, cu condiția ca aceștia sau profesorii lor, să facă rezervare din timp. Nu de puține ori am văzut parcate în fața centrului autobuze de școală, iar în interiorul centrului, micuții curioși erau fascinați de superbele și elegantele girafe, în timp ce îngrijitorii le povesteau lucruri interesante despre ele. Vis-a-vis de centru este și un mic parc natural, ei îi spun Nature trail, un drum în mijlocul unei păduri prin care ți-e mai mare dragul să te plimbi. Cărarea urcă până la un punct de belvedere de unde se vede perfect dealul Ngong. Dacă intrarea în acest parc natural este gratuită, cea de la Giraffe Centre costă 1500 șilingi (aproximativ 15 dolari) pentru turiști. Bineînțeles, există și posibilitatea să achiziționezi online biletele direct de pe site-ul lor (ai linkul mai sus).

Tips&Tricks: nu toate girafele sunt pupăcioase, așa că ai face bine să asculți sfatul îngrijitorilor și să fii precaut atunci când vrei să te fotografiezi mai îndeaproape cu ele. Dacă tot ai ajuns aici, nu pleca fără un suvenir care să-ți aducă aminte de acest loc. Intră în magazinașul lor și alege ceva drăguț. Am prins și noi câteva cadre cu interiorul magazinului de suveniruri, în clipul de mai jos:

La doi pași de Giraffe Centre se află celebrul hotel Giraffe Manor. Cei cazați aici iau micul dejun în compania girafelor și se bucură de prezența lor pe tot parcursul șederii la hotel. Prețul pentru o noapte de cazare la Giraffe Manor este de peste 600 de dolari.

Literatură – romantism – curaj: Muzeul Karen Blixen

Deși sunt o mare iubitoare de lectură, până în 2018 nu citisem ”Din inima Africii” a lui Karen Blixen. Mai mult, contrar obiceiului meu – mai întâi cartea și apoi filmul, cu câteva sâptămâni înainte de plecarea lui Andrei în Kenya, am văzut împreună filmul ”Out of Africa” cu îndrăgiții actori Meryl Streep și Robert Redford, ecranizare făcută după memoriile lui Karen Blixen. De atunci l-am mai văzut de vreo două ori și tot de două ori am savurat și memoriile lui Karen, amintirile sale din Africa. Atât cartea, cât și filmul sunt minunate, mi se pare că se completează reciproc, cartea fiind mult mai complexă decât ecranizarea, filmul venind ca un suport pentru prezentarea realităților locului așa cum erau la vremea respectivă, înainte de Primul Război Mondial sau imediat după acesta.

#citatepreferatecaligrafiate

În cartierul care azi poartă numele scriitoarei se regăsește una dintre fostele sale locuințe, azi devenită muzeu. Un loc aparte care-mi este foarte drag și pe care nu mă satur să îl vizitez, deși acum am învățat pe de rost fiecare colțișor din curte și casă. La prima vizită am constatat că în vitrina care adăpostește cărțile scriitoarei, nu se află nicio ediție în limba română așa că, într-una dintre vizitele următoare, am dăruit muzeului exemplarul personal al memoriilor ”Din inima Africii”. În ziua respectivă, într-o frumoasă dimineață de noiembrie, am filmat și un clip cu povestea ceva mai detaliată a lui Karen, spusă de unul dintre cei mai buni ghizi ai muzeului (nu se regăsește deocamdată pe pagina de YouTube Fă-ți bagajele dar rezolvăm să apară cât de curând ca să vezi cât de faină este povestea lui Karen Blixen).

Tips&Tricks: ar fi interesant ca, imediat după vizita la muzeu, să (re)vezi filmul sau să (re)citești cartea. Te asigur că vei privi experiența cu alți ochi.

Casa adăpostește și un cochet magazin de suveniruri, cu prețuri destul de acceptabile, unde poți să cumperi CD-uri cu filmul Out of Africa sau chiar cartea (versiune în limba engleză) plus diverse obiecte tradiționale. De aici mi-am achiziționat cartea care urmărește viața lui Denys Finch Hatton – ”Too Close to The Sun”

Unde și ce să mănânci în Nairobi?

Dacă dorești să guști ceva local e bine să știi că majoritatea restaurantelor au în meniu și specialități locale. Bine, specialități e mult spus pentru că bucătăria tradițională kenyană este destul de limitată, din punctul meu de vedere. Cel mai cunoscut preparat rămâne nyama choma care, da, sună exotic, dar este doar carne la grătar, nimic complicat. Ei preferă carnea de capră, însă au și varianta kuku choma (kuku = pui). Pentru că vorbim de un preparat slow cook într-adevăr, gustul e delicios, dar ai nevoie de multă răbdare până să bagi la ghiozdan. Până e gata porția ta, poți să te răcorești cu o bere locală (recomand Tusker și White Cap) sau să savurezi o băutură caldă cu ghimbir (Dawa). Ții morțiș să mergi pe bucătările locală? Atunci mai ai și variantele următoare: sukuma wiki cu ugali (echivalentul de la noi ar fi ștevie prăjită cu mămăligă), mutura prăjit (cârnat făcut din sânge proaspăt și carne în intestin de vacă sau capră la care se adaugă ingrediente precum ghimbirul, usturoiul, chilli, etc.), pește tilapia prăjit servit cu ugali sau cu orez (pilau, cum îi spun ei – un alt dish tradițional care poate fi mâncat alături de carne sau legume), chapati (similare lipiilor), samosas cu carne sau legume, maharagwe (mâncare de fasole roșie cu lapte de cocos servită cu orez sau cu chapati), matoke ya nyama (banane verzi cu carne, ceapă, roșii, ardei gras, condimente plus mult coriandru), makai adică porumb copt pe care-l găsești la orice colț de stradă, irio (un fel de piure de cartofi în care se pun boabe de mazăre și de porumb; atunci când este servit alături de carne pe grătar capătă denumirea de nyama na irio), salata coleslaw care merge la aproape orice (varză plus morcov plus ceapă plus țelină plus măr plus ananas plus roșie – câteodată – compoziție peste care se pune și maioneză, se amestecă și se înfulecă cu pui sau pește la grătar, mai ales). Cu siguranță dacă aș fi pasionată de bucătăria kenyană, lista ar fi mai consistentă, dar nu sunt așa că sper să te ajute sugestiile de mai sus și recomandarea că fiecare restaurant are inclusă în meniu și o listă cu preparate locale.

Sunt extrem de multe locații unde se mănâncă bine în Nairobi, dar ți le recomand doar pe cele încercate de mine și Andrei (nu am fotografii cu ele, din păcate, căci nu prea obișnuiesc să trag mâncarea în poză):

Fogo Gaucho Steak House – dacă leguma preferată de tine e… carnea

La Fogo Gaucho (restaurant cu specific brazilian) am fost de câteva ori și nu pentru carne, ci pentru cel mai bun și aromat desert din lume: ananas copt tăvălit prin zahăr brun și răsfățat cu scorțișoară. Dar hai să-ți spun cum funcționează treaba la Fogo Gaucho, locul unde, e adevărat, papi cărniță pe săturate (vita e vedeta, normal, dar o urmează îndeaproape puiul, curcanul, struțul, porcul, din când în când și crocodilul).

Ideal e să faci rezervare din timp. E simplu, suni sau le scrii pe site, iar ei îți confirmă imediat dacă au locuri. În momentul în care ajungi la locul faptei ai de ales între a sta în interior sau pe terasă. Dacă vremea e faină, alege terasa. La masă, ești ”dotat” cu un cartonaș: pe o parte este verde, ceea ce înseamnă că ospătarul poate veni la tine cu ”oferta” (diversele tipuri de carne de care ți-am povestit mai sus), pe o parte roșu – semn că ești full și nu mai intră nimic, nimic. Mai înainte ca tipsiile cu cărnăreturi să defileze prin fața ta, ești invitat să te servești cu garnituri care mai de care mai apetisante, aliniate sub forma unui bufet suedez din care te poți servi ori de câte ori dorești. Același lucru se întâmplă și în cazul desertului – poți alege ce și câte prăjituri vrei, salată de fructe, cremă de zahăr ars sau alte bunătăți. Prețul pentru acest dezmăț culinar este fix, de 26 dolari de persoană (băuturile nu sunt incluse, ci se plătesc separat).

Clipul de mai jos este din noiembrie anul trecut, mai exact de Sfântul Andrei, când l-am sărbătorit pe soț în compania a doi buni prieteni: Marcel (The One and Only Marian Adventures) și Ștefan. Clipul îi aparține lui Marcel și, de la minutul 22 încolo poți vedea dezmățul nostru culinar de la Fogo Gaucho 🙂

Talisman – cele mai bune samosas din Nairobi

La intrarea în cartierul Karen, foarte aproape de unul dintre cele mai cunoscute mall-uri din oraș – The Hub – restaurantul Talisman este preferatul cuplurilor care vor să petreacă o seară selectă în oraș, dar și al familiilor cu copii, căci locul de joacă pentru ei este generos, iar grădina luxuriantă a restaurantului reprezintă o oază de relaxare și pentru părinți. Ți-am lăsat link-ul mai sus ca să arunci un ochi peste meniu, eu îți spun doar că aici am mâncat cele mai bune samosas din oraș (pe locul doi vin cele de la Kitengela – vezi video)

Mama Rocks – cei mai buni burgeri din Nairobi

Nu-s fan burgeri, dar nu zic nu dacă, o dată pe lună, Andrei vine cu propunerea să gustăm ceva bun de la Mama Rocks. Vibe-ul și atmosfera de aici mă încântă de fiecare dată. E o combinație reușită între tradițional și modern, totul culminând cu gustul perfect al burgerilor. Indiferent ce ai alege din meniu, papilele gustative vor zice mulțumesc și săru`mâna pentru masă.

Tin Roof Cafe – meniuri pentru vegetarieni

Sunt mai multe restaurante cu specific vegan/vegetarian în Nairobi, dar noi am fost doar la Tin Roof Cafe. De fapt, acesta nu este exclusiv dedicat vegetarienilor, ci au strecurat în meniu și ceva mâncăruri pe bază de carne. Ce mi-a plăcut mult a fost atmosfera – fiind situat afară, într-o grădină, pentru mine este suficient să-i acord din start 5 stele.

The Arborceva bun, în fiecare zi

L-am descoperit de curând, și am de gând să revin ca să încerc cât mai multe chestii interesante din meniu. Aici am mâncat cea mai bună prăjitură cu ciocolată și am băut o combinație excelentă de suc de fructul pasiunii și tree tomato. Bineînțeles, cântărește mult și faptul că au o terasă în aer liber care dă înspre o grădină frumușică.

Art Cafede toate pentru toți

În orice mall din oraș te-ai duce, vei da peste un restaurant Art Cafe. Dacă ți-e foame, sete, vrei să te răsfeți cu ceva dulce în timp ce citești sau lucrezi puțin la laptop, intră la Art Cafe și relaxează-te, take your time 🙂 Meniul este foarte variat și sigur găsești ceva să-ți placă.

Cedars restaurant libanez

Aș fi zis mai degrabă Cedars – locul unde am înfulecat sarmale în inima Africii (sărmăluțe-n foi de viță umplute cu orez și legume, se înțelege) – dar e mai mult de atât. Pentru mine, Cedars e sinonim cu cel mai bun humus din oraș, cea mai bună salată de vinete, cel mai bun kataif, etc. Nu cred să fi fost ceva să nu-mi fi plăcut din meniul lor.

Shamba răsfăț culinar în mijlocul naturii

O să-mi aduc aminte mereu de Shamba, pentru că aici am venit să mâncăm după cununia civilă. În kiswahili shamba înseamnă fermă, iar restaurantul este construit în formă de hambar, în mijlocul unei grădini, cu foarte multă verdeață, pomi, flori. Aici se organizează târguri pentru fermieri, producători locali, dar și diverse cursuri și ateliere pentru copii (desen, pictură, olărit, etc.) La Shamba găsești mâncare foarte bună, atmosfera este unică, departe de agitația din mijlocul orașului.

Olepoloscea mai bună nyama & kuku choma with a view

Nu este în Nairobi, dar e aproape de oraș și da, e locul unde se mănâncă cel mai bun grătar. În plus, priveliștea este deosebită, locația fiind situată pe Valea Riftului. Nu îți dau mai multe detalii, ci îți recomand clipul nostru de pe Fă-ți bagajele.

De unde să cumperi suveniruri în Nairobi?

Dacă îți place să te tocmești, atunci te vei simți ca peștele-n apă la Maasai Market, unde ai ocazia să te plimbi printre comercianții și creatorii de artă autentică africană, să negociezi, să tai din preț, etcetera. Kenyenilor le place, de fapt adoră să se tocmească, să facă bussines, să-și vândă marfa cât mai profitabil – pentru ei, nu pentru tine, căci ție îți vor da totul la preț de mzungu (preț de alb, de străin). În fiecare vineri, la Village Market și în fiecare duminică, la Yaya Centre, au loc două dintre cele mai cunoscute Maasai Market din oraș.

Dacă vrei să faci cumpărături în liniște, atunci îți recomand următoarele locații (repet, îți recomand doar locuri în care am mers, nu de care am auzit sau despre care am citit pe la alții):

Spinners Web – aici găsești absolut tot ce vrei, de la magneți și cărți poștale, până la mobilier din lemn masiv și măști africane (nu doar din Kenya, ci de pe tot continentul). Magazinul este localizat într-o casă impresionantă, cu o curte interioară în care este și o cafenea unde te poți delecta cu produse homemade. Nouă ne place să ne răsfățăm aici, la sfârșit de săptămână, cu un smoothie de fructe (eu), o cafea double americano (Andrei) și o plăcintă cu spanac sau cu ciuperci. Au și brioșe și alte prăjituri de casă, gustoase, delicioase, sănătoase (dacă sunt consumate cu moderație, normal). Proprietarii au și un cuplu de pisici și unul de teckeli care mișună pe peste tot și-s super prietenoși, noi îi îndrăgim tare mult.

În concluzie, dacă vrei bijuterii, haine, genți, încălțăminte, decorațiuni, etc, aici este de tine.

Iată adresa, ca să știi unde să ajungi: Kitisuru Rd, Nairobi

Tips&Tricks: la intrare se cere certificat de vaccinare (este singurul loc din oraș unde ni s-a cerut dovada vaccinării).

Pop Up Shop –  este situat la etajul al doilea al supermarketului Yaya Centre din cartierul Kilimani. La fel ca la Spinners Web, aici găsești cam tot ce îți dorești. Prețurile sunt ușor mai ridicate, probabil pentru că magazinul se află într-un mall, însă ai de unde alege suveniruri realizate de oamenii locului. De aici mi-am cumpărat cred că toate turbanele pe care le am, plus cadouri pentru cei dragi de acasă.

Banana Box – un concept simpatic, o rețea de magazine care pune accentul pe sustenabilitate, nu doar pe prezentarea și vânzarea de lucruri frumoase. Ca să-ți faci o idee despre ce au la vânzare, te invit să intri pe site-ul lor. Ce e fain e că poți comanda online, dar cel mai bine este să vizitezi unul dintre magazinele aflate în mall-urile Sarit Centre sau The Junction.

Pink Skink – pe același principiu ca magazinul de mai sus, Pink Skink susține producătorii locali și vine în fața clienților cu produse unicat (bijuterii, haine, încălțări, genți, jucării tricotate, produse de îngrijire corporală etc.). Prețurile pentru unele produse, în special haine, sunt destul de piperate, însă acest lucru este justificat de calitatea materialelor din care sunt confecționate.

Sfat de urmat: dacă vrei să le dăruiești celor dragi de acasă o maasai shuka (păturica tradițională a maasailor) recomand să o achiziționezi dintr-un magazin Carrefour (cel situat în mall-ul The Hub – cartierul Karen are tot timpul pe stoc). De ce? Pentru că în magazinele de suveniruri, o maasai shuka poate costa de la 1200 pana la 2000 de silingi, în timp ce în Carrefour o gasești la 750 – 800 șilingi (7 – 8 dolari).

Cum funcționează MPESA și de ce TOȚI folosim acest super sistem pe care ți-l poți activa și tu pe perioada șederii în Nairobi 😉

Când aterizezi la destinație, după ce treci de toate controalele și formalitățile, la ieșirea din terminal sunt mai multe agenții ale operatorilor de telecomunicații. Eu recomand Safaricom căci au preturi accesibile pentru pachetele de date și voce (aproape 10 dolari pentru 400 de minute și 5 GB sau 20 de dolari pentru 1000 minute și 15 GB și alte oferte.) Odată cu activarea serviciului de telefonie, pe aceeași cartela se poate activa și serviciul de M-PESA (”pesa”, în kiswahilli, înseamnă plată, iar M, e clar, vine de la mobil), adică un serviciu de bani mobili, de plată cu telefonul. Pentru a utiliza acest serviciu, trebuie depusă o sumă de bani care va fi transferată în cont, putând fi executate plăți imediat către comercianți, unități de cazare aflate la sute de km depărtare sau poți transfera bani către alți utilizatori, instant, fără a mai aștepta confirmarea băncii sau 2-3 zile pentru un transfer interbancar.

 

Vizitezi Kenya/Nairobi pe cont propriu? Iată cu ce companii am zburat noi și am fost foarte mulțumiți.

Cred că primul pas când te îndrepți către o destinație de vacanță este acela de a căuta bilete de avion. Vorbim despre un zbor lung, deci, în cazul de față, în preț ar trebui să se reflecte și confortul din timpul călătoriei. Până acum noi am folosit companiile Turkish Airlines, Qatar Airways și KLM.

Unde vei sta în Nairobi

Presupunând că ești în tranzit și nu vei sta mai mult de două zile în oraș, poți alege locația de cazare în funcție de bugetul de care dispui, bineînțeles. Orașul abundă în cazări pentru toate buzunarele. Dacă vrei la hotel, îți pot spune că am cunoștințe care au stat la Four Points by Sheraton (brand internațional operat de Marriot) și au fost încântate de condiții. Aici prețurile pleacă de la 130 dolari pe noapte. Bineînțeles, poți căuta ceva muuuult mai accesibil la preț prin Booking sau Airbnb. Sunt locații faine la 30 – 50 dolari pe noapte în zone bune din oraș (Runda, Westlands, Kilimani, Kileleshwa, Karen). Evită cazările din CBD – Central Business District – adică din centrul orașului. Aici viața poate părea interesantă pe timpul zilei, dar după lăsarea întunericului lucrurile se schimbă și alunecă pe o pantă destul de dubioasă.

De unde închiriezi mașină/motocicletă în Nairobi

Dacă te încumeți să conduci în Kenya, mai ales în capitală, felicitări și nota 10, ai curaj! Traficul este infernal în anumite perioade din zi, dar dacă nu te stresezi din cauza asta și ești cât de cât obișnuit să conduci mașini cu volan pe dreapta pe partea stângă a sensului de circulație, atunci te poți considera parte integrantă din peisaj. Prețul pe zi pentru închirierea unei mașini pleacă de pe la 35 de dolari. Dacă vrei un SUV, mai pune încă 35 peste ceilați 35. Ce-i drept, noi am închiriat de vreo două ori mașină prin intermediari și nu mai avem detaliile acestora, însă mare e grădina internetului, și multe site-uri de închirieri auto în ea. Caută pe momondo.com, kayak.com sau chiar pe booking.com locuri de unde poți să-ți închiriezi o mașină în Nairobi.

Nu ai chef să conduci sau nu ai permis? Folosește cu maximă încredere Uber. Șoferii sunt foarte amabili și serioși, te simți în siguranță și garantat ajungi la destinația dorită.

Dacă ai permis de categoria A și dorești să îți închiriezi motocicletă (chiar și pentru mai multe zile, ca să explorezi și alte locuri, nu doar Nairobi) îți recomand să o faci de la IRide Nairobi. În 2020 și noi am închiriat de la ei o motocicletă Kibo (modelul este olandez, producția este kenyană) cu care am mers câteva sute de kilometri în oraș și în afara lui. Cei de la IRide organizează și tururi moto în diverse locații din Kenya. Ai aici datele lor de contact în cazul în care spiritul tău aventurier vrea să vadă viața africană din șaua motorului: Tel. +254794592350, email: admin@iridenairobi.com / instagram – @iRideNairobi

Tips & tricks: Poți să folosești fără probleme permisul de conducere românesc, în cazul în care nu ai unul internațional. Dacă intenționezi să te muți în Kenya pentru o perioadă mai lungă de timp (luni, ani) atunci e bine să obții un permis de conducere local.

Vrei să apelezi la o agenție locală pentru a vizita diverse obiective? Iată două sugestii: Bonfire Adventures și Steadria Tours & Travel. Trimite-le un email în care le spui perioada în care vei sta în Kenya și ce vrei să vizitezi (atât în Nairobi, cât și în alte orașe) iar agenții îți vor pregăti o ofertă personalizată. Până primești ofera lor, poți să arunci un ochi pe pagina celor de la Bonfire ca să-ți faci o idee care ar fi prețurile.

Contact Bonfire Adventures: email: deals@bonfireadventures.com / Tel. +254715281211

Contact Steadria Tours & Travel: email: info@steadriatravels.co.ke / Tel. +254787212663

FAQ

Cu siguranță ar trebui să scriu un articol separat pe acest subiect, al celor mai frecvente întrebări care ne-au fost adresate, mie și lui Andrei, cu privire la viața din Nairobi. Până una alta, pentru că tot suntem aici, pe subiect, am zis să strecor câteva întrebări ale căror răspunsuri îți vor fi de ajutor pe parcursul călătoriei:

E nevoie de viză pentru Kenya?

Da, pentru intrarea în Kenya este nevoie de viză. Începând cu 1 ianuarie 2021, viza se obține online, deci trebuie să aplici pentru ea prin intermediul aplicației https://evisa.go.ke/evisa.html Ți se va elibera viza electronică care, la intrarea în Kenya, va fi adăugată în pașaport. Cel mai bine este să aplici pentru viză cu circa 10 zile înainte de călătorie, ca să fii sigur că o primești la timp. Nouă ni s-a întâmplat la un moment dat, când nu eram rezidenți, deci trebuia să obținem viza, să aplicăm în același timp, Andrei să o primească în aceeași zi, iar eu după cinci zile. Poți solicita viză pentru o perioadă de până la 90 de zile. Costul acesteia este de 51 de dolari.

Trebuie să mă vaccinez înainte?

Da, trebuie să ai Carnetul Galben de Vaccinări care să conțină vaccinul împotriva febrei galbene. Din câte am înțeles, nu ar fi obligatoriu, dar este recomandat cu tărie să ai acest vaccin. Înainte de plecarea în Kenya, am făcut vaccinul, plus pe cele împotriva hepatitei și antitetanos. Da, pe toate trei în aceeași zi, fără efecte adverse și alte bazaconii.

Cât privește vaccinarea împotriva Covid-19, aceasta nu este obligatorie atât timp cât, la intrarea în Kenya, prezinți un test PCR negativ. Mai jos ți-am lăsat un link către site-ul Ambasadei României în Republica Kenya unde găsești info complete despre condițiile de intrare în țară.

Ce limbă se vorbește în Kenya?

Limbile oficiale ale Kenyei sunt engleza și swahili, dar oamenii de aici cunosc, pe lângă acestea, și limba tribului din care fac parte plus dialectul folosit în subtriburi. Cu toate acestea, am întâlnit persoane din tribul maasai – în special bătrâni și femei – care nu vorbesc decât limba maa, limba specifică tribului maasai.

Ce monedă se folosește? Acolo au bancomate?

Moneda folosită este șilingul kenyan, dar se utilizează – mai ales în turism, și dolarii americani. Bineînțeles că există bancomate, doar vorbim despre o țară dezvoltată din acest punct de vedere. Pe lângă faptul că sunt acceptate toate tipurile de cărți de credit, sunt și o mulțime de ATM-uri, atât în zonele centrale, cât și în cartiere. Ca un sfat de urmat și de ținut minte, este bine să folosești bancomatele din mall-uri și alte zone sigure pentru că în locațiile expuse se petrec tâlhării (da, chiar și în timpul zilei).

E periculos să te plimbi singur pe stradă?

Depinde de zona în care te afli și de momentul din zi. După lăsarea serii nu e o idee bună să te aventurezi pe străzi. În locațiile mărginașe, suburbii, dar și în centrul orașului, au loc tâlhării, furturi din autoturisme, diverse înșelăciuni, uneori și jafuri armate. Asta nu înseamnă că nu mai ieșim din casă, ne punem pătura în cap și așteptăm să treacă viața pe lângă noi, nu. Doar că e bine să știi câte ceva despre zonele din oraș în care vrei să te aventurezi la pas. Pe lângă asta, chiar dacă te plimbi într-o zonă cât de cât sigură, nu te îmbrăca prea pompos și nu-ți etala bijuteriile sau telefonul mobil. De asemenea, nu pleca la tine cu sume mari de bani.

România are Ambasadă în Kenya?

Da, are și este foarte bine reprezentată. Atât domnul Consul, cât și domnul Ambasador sunt la dispoziția cetățenilor români care au nevoie de informații sau diverse documente. Experiența mea la Ambasada României din Republica Kenya a fost una foarte bună, mai ales că am avut nevoie de tot sprijinul lor în vederea obținerii unor acte importante pentru căsătorie și schimbarea cărții de identitate, respectiv a Pașaportului.

Nu ți-e teamă că te îmbolnăvești de malarie?

Nu, pentru că în Nairobi sunt destul de rare cazurile de malarie și, de obicei, apar în suburbii și în zonele situate în preajma vreunei ape. În caz de doamne ferește, malaria se tratează repede și eficient. Asta nu înseamnă că trebuie să excluzi din bagaj o loțiune sau un spray menite să țină țânțarii la distanță.

E scumpă viața în Nairobi?

Da, viața în Nairobi este destul de scumpă, aș zice că prețurile sunt peste cele din București la mai toate, indiferent că vorbim despre alimentele cumpărate din supermarket, haine, o cină la restaurant sau o chirie la apartament.

Cum se poartă localnicii cu străinii?

Voi fi subiectivă, căci nu pot altfel, locuiesc de doi ani în Kenya și am fost privită și cu acceptare, și cu indignare. Dar per total, cei mai mulți dintre oamenii cu care am reacționat au fost destul de prietenoși și binevoitori.

Ce religie au oamenii de acolo?

Constituția Kenyei prevede respectarea libertății religioase. Aici, creștinii sunt cei care predomină, urmați de musulmani. Astfel, în Kenya regăsim romano-catolici, protestanți, anglicani, presbiterieni, penticostali, adventiști de ziua a șaptea, martorii lui Jehova, musulmani sunniți de rit shafii, shiiți, ahmadyya, hindu, budiști, bahai, tradiționaliști africani, etc.

Sunt probleme din cauza terorismului?

Din păcate Kenya este o țară care, în ultimii ani, a fost vizată de diverse grupări teroriste și chiar afectată de câteva atacuri sângeroase. Ultimul dintre ele a avut loc în 2019 la Hotelul Dusit din centrul capitalei Nairobi. Nu îmi face plăcere să vorbesc despre aceste lucruri, așa că, dacă vrei să descoperi mai multe despre atacurile teroriste din Nairobi, poți căuta pe wikipedia detalii despre cele de la Hotel Dusit 2019 și centrul comercial Westgate 2013. Pe site-ul Ambasadei României în Republica Kenya găsești mai multe detalii despre amenințările teroriste.

***

Cu siguranță mai sunt multe de povestit despre capitala Kenyei, de fapt despre Kenya în general, căci este o țară fascinantă, dar pentru început, toate informațiile de mai sus ar trebui să te ajute să petreci minimum două zile pline și interesante în inima metropolei africane. Lasă-mi un mesaj dacă te interesează și alte aspecte ale vieții de aici și, dacă am posibilitatea să te îndrum corect, o voi face cu plăcere. Până una alta, kwaheri rafiki (la revedere, prietene!) și numai bine!

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *