De ce să-l laşi în tabără #LeapşaPentruMersulÎnTabără
Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 5 minute.
Acum 27 de ani, mama a coborât de pe şifonier geamantanul maroniu. Era acelaşi geamantan care ne găzduia vara hainele de iarnă şi în care iarna se-nghesuiau tricourile, rochiile şi bluzele din pânză topită. Era acelaşi geamantan care ne însoţea în concediile la mare. Acelaşi geamantan pe care praful se punea, gros de-un deget, atunci când era lăsat cu lunile la dospit, în căldura casei, atunci când nu aveam bani s-o luam din loc… cu tot cu geamantan.
Acum 27 de ani, mama a coborât de pe şifonier geamantanul şi mi l-a pus în braţe. “Hai, ne-apucăm de-mpachetat, că peste o săptămână pleci în tabără!” Cum? Cine? Eu? Pe bune? Păi cum aşa? Aveam 10 ani şi urma să plec la 300 km depărtare de casă, taman la Piatra Neamţ, cu ditamai geamantanul după mine, cu câţiva colegi de clasă plus alţii de prin şcoală, cu trenul, fără mama, fără tata să-mi sufle-n ceafă.
Dacă mă pui să-ţi descriu printr-o înşiruire de cuvinte prima tabără în care am fost, ar ieşi cam aşa: libertate, huruitul trenului, Moldova, peisaje, pădure, mâncare la cazan, cantină, dormitor cu 20 de paturi, avem budă şi-n curte, lacrimi pe pernă, mi-e dor de mama, vrei să suni acasă – stai la coadă!, telefon cu fise, excursie, autocar, veselie, gustare, drumeţie, discotecă, dans, Haddaway- What is love, grevă CFR, “Tataaaa, eu cum ajung acasă?”, “Lasă că vin părinţii lui Cătălin să vă ia cu masina…”, “De ce mi-ai dat atâtea haine, că nu am purtat nici jumate din ele?!”, “Să fie, mamă, să fie…”, “Ba da,mi-a plăcut, dar nu mai vreau niciodată!” Şi nu m-am mai dus, decât peste doi ani, când am plecat, cu acelaşi geamantan burduşit cu haine, ca “Să fie, mamă, să fie…”,de data aceasta în direcţia opusă: la Căciulata. Eu şi pensionarii. De data asta a fost mult mai mişto, în ciuda apei sulfuroase de la Izvorul nr.1 de al cărei miros nu am scăpat zile bune după ce am părăsit tabăra.
Ideea nu e să evoc pas cu pas amintirile mele de la începutul anilor 90, căci e clar că taberele de acum sunt incomparabile cu cele de atunci, începând cu condiţiile de cazare şi terminând cu activităţile la care luam parte. Ideea e să te fac să realizezi că tabăra nu e un motiv de spaimă că “Aoleu! Ce face copilul singur printre străini?”, ci este un prin pas către independenţă, autocunoaştere şi mai multă responsabilitate. Nu o poţi compara cu un sejur petrecut cu familia. E clar, tabăra are alt scop şi, din proprie experienţă de fost-copil-care-a-mers-în-tabără şi actual-trainer-care-însoţeşte-copiii-în-tabără, scopul major este dobândirea unei oarecare independenţei, exersarea autonomiei şi a responsabilităţilor.
Deci e cazul să slăbeşti olecuţă controlul şi să-ţi laşi pruncul slobod, să guste din independenţă şi să facă lucruri de unul singur, nu cu tine suflându-i în ceafă. De ce să-l laşi în tabără? Uite primele 3 motive care-mi vin în minte:
Câteva zile în tabără = un prim pas către independenţă şi dezvoltarea autonomiei
Am spus treaba asta şi mai sus şi, da, poate că e redundantă informaţia sau remarca mea, dar cred cu tărie în ea.
“Să înveţe să doarmă mai multe nopţi într-un loc străin de casă este un pas critic în drumul spre independenţă. O reuşită pentru copil este să învingă dorul de casă şi de părinţi” notează psihologul Michael Thompson în ”Homesick and Happy: How Time Away from Parents Can Help a Child Grow”. Poate că prima noapte fără mama, tata, bunica sau căţelul va trece mai greu însă, uşor, uşor, se va obişnui. La fel şi cu alegerea hainelor cu care trebuie să se îmbrace, cu aranjatul lor după ce le dezbracă, cu păstrarea ordinii în cameră, cu igiena corporală de care, acum, timp de câteva zile, singur se va îngriji. Va lua decizii singur şi îşi va asuma responsabilitatea pentru ele.
Învăţă să fie mai atent şi mai responsabil cu el însuşi
În tabără, fără mama şi tata, dar avându-i alături pe trainerii care-l învaţă cum să facă şi apoi îl lasă să experimenteze, copilul iese, oarecum, din zona sa de confort. Va învăţa lucruri noi, va fi atent la ceea ce face, se va obişnui să respecte un program, să îşi asume situaţiile în care este implicat, etc.
Deprinde lucrul în echipă, învaţă să se raporteze, într-un mod sănătos, la ceilalţi, se obişnuieşte să socializeze şi să comunice eficient, îşi exersează creativitatea.
De cele mai multe ori, în cadrul şcolii este încurajată competitivitatea între elevi, mai puţin lucrul în echipă. În taberele pe care eu şi colegii mei le organizăm este foarte important lucrul în echipă, fiecare având rolul său în cadrul acesteia. Credem că ne putem bucura împreună, că putem colabora şi lua parte la activităţi interesante şi creative, că putem învăţa unii de la ceilalţi.
Anul acesta, merg în tabără la Peştera – satul înconjurat de munţi. Îţi las linkul cu toate detaliile necesare, în cazul în care vrei să-l îscrii pe cel mic – https://www.cursuricopiiploiesti.ro/categorii-evenimente/tabara/tabara-arielo şi mă poţi „deranja” pentru info suplimentare.
Pot să-ţi spun că va avea parte nu doar de conectare cu natura, ci şi de activităţi super interesante, centrate către comunicarea în limba engleză şi dezvoltare personală. Pentru că mulţi m-au întrebat dacă vine şi Nosy în tabără, răspunsul este unul afirmativ pentru că tradiţia de a o avea alături de noi merită păstrată.
Te las cu câteva poze din tabăra de anul trecut şi te provoc la o leapşă, că tot suntem în sfera copilăriei: împărtăşeşte-ne, pe scurt, o întâmplare haioasă dintr-o tabără în care ai fost, copil fiind. O poţi distribui şi pe pagina ta de Facebook, împreună cu acest articol şi cu hashtagul #LeapşaPentruMersulÎnTabără. La rândul tău, provoacă pe altcineva să-şi povestească experienţele din tabără. Abia aştept să-ţi povestesc aventuri din tabăra din acest an, într-un articol scris pe două direcţii: cea din perspectiva trainerilor, respectiv cea din puntul de vedere al copiilor.
Poze din taberele din anii trecuti poti vedea si pe pagina de Facebook a Centrului Educational Cursuri Copii Ploiesti:
https://www.facebook.com/pg/CursuriCopiiPloiesti/photos/?tab=album&album_id=2450437214971904
https://www.facebook.com/pg/CursuriCopiiPloiesti/photos/?tab=album&album_id=1993187924030171
Variațiuni pe aceeași temă (mai mult sau mai puțin)!
- Lucky Nose cu Nasul Roz
- Prea bun ca să-l ratezi: programul naţional „Copiii şi adolescenţii de azi, liderii de mâine – potențial (de) valorizat” vine în Ploieşti
- Invata de la cei mai buni: primii pasi in antreprenoriat
- Despre timp, numai de bine!
- Day For Change 2017 – ziua în care Unicef UK&Cursuri Copii Ploiești și-au propus să schimbe soarta copiilor care suferă de malnutriție