De-ale vietii

Beletristică vs. cărțile de dezvoltare personală

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 3 minute.

Să tot fie vreo nouă, zece ani de când am citit câteva dintre cărțile lui John Maxwell. Nu am făcut-o din proprie inițiativă pentru că în 2005-2006 scriitura motivațională abia înmugurise la noi iar eu eram o neinițiată. Coordonatorul meu la vremea respectivă (nu-mi place cuvântul ”șef”), mi-a dat de citit pentru acasă (ca o lectură suplimentară, așa cum ni se recomanda și în școală) ”Dezvoltă liderul din tine” (J. Maxwell). A urmat ”Cele 17 legi ale muncii în echipă”. Două cărți pe care le-am citit cu plăcere și am extras din ele ce mi-a fost de folos, ce s-a pliat mai bine pe ideea mea de viață, de conviețuire cu cei din jur și de lucru în echipă. I-am înapoiat coordonatorului cărțile și mi-am achiziționat propriile exemplare.

De-a lungul timpului, în biblioteca mea, lui Maxwell i s-au alăturat Brian Tracy, Zig Ziglar, Wayne Dyer, Taisen Deshimaru (”Zen adevărat”). Am o singură carte scrisă de un speaker motivațional român, carte primită în dar. După aceste rânduri concluzia este că-i apreciez pe cei menționați anterior dar nu sunt înnebunită după lecturile de acest gen, spre deosebire de mulți împătimiți ai motivaționalelor care au abandonat din mers beletristica.

Îmi aduc aminte de un speaker român (nu dau nume) cu care am interacționat acum vreo câțiva ani și care-și sfătuia auditoriul să citească mult, foarte mult, dar să renunțe la beletristică și să se focuseze pe cărțile motivaționale, că alea-s viitorul. Nu m-aș vedea urmând acest sfat și voi puncta – în stilul articolelor de genul ”x pași către succes”, ”y sfaturi pentru a câștiga mai mulți bani” – cinci motive pentru care nu voi renunța NICIODATĂ la beletristică în favoarea cărților motivaționale.

  1. Literatura artistică mă încântă prin stilurile și limbajul folosite. Îmi aleg titlurile în funcție de starea de spirit, oferind o șansă atât autorilor clasici cât și celor contemporani. Oscilez între ficțiune și realitate, și le apreciez pe amândouă.
  2. Imaginația e la ea acasă atunci când citesc beletristică. Figurile de stil, descrierile, situațiile conflictuale, drama personajelor, toate acestea mă țin captivă într-o lume care-mi devine casă pe tot parcursul lecturii. Nicio carte de dezvoltare personală nu va reuși acest lucru.
  3. Beletristica face posibilă îmbogățirea vocabularului iar acest lucru este necesar indiferent de vârsta pe care o avem. Citesc cu creionul în mână și îmi notez fiecare necunoscută.
  4. Nicio carte de dezvoltare personală nu a reușit să mă țină trează până dimineața. Însă o carte de beletristică da. Imaginația și dorința de a parcurge în mod constant acțiunea au fost stârnite încă din preludiu. Până în zori, lectura și-a atins scopul.
  5. Literatura artistică nu-mi garantează din tituri nici fericirea, nici obținerea bogăției, nici eliberarea de stres. Mi se relevă în toată splendoarea ei, prezentată de-un narator-personaj, de-un narator-martor (nici nu contează aceste aspecte) și mă lasă pe mine să o apreciez. În ultimul timp am citit cărți care bat la fund mari titluri din literatura de specialitate (a se citi de ”dezvoltare personală”). Uneori, lecțiile de viață prezentate nu ca pilde, ci într-un înveliș de metafore, merg direct la suflet și rămân acolo. Iar cei care se identifică cu naratorul au doar de câștigat.

Nu blamez cărțile motivaționale, însă în România acest segment a devenit atât de speculat încât dă pe dinafară iar informația este filtrată cu dificultate. Sfatul meu e să-i alegem pe clasicii din acest domeniu (din punctul meu de vedere Ziglar și Maxwell vor fi mereu la înălțime).  Alege să folosești doar lucruri care-ți sunt folositoare în activitatea ta. Nu împrumuta 100% din vorbele și atitudinea autorilor. Chiar ei ne învață să ne diferențiem de turmă, să fim unici. Ori adepții lor îi citează constant de parcă neuronii lor nu ar funcționa cât să scoată o vorbă inteligentă. Din aceste motive mulți sunt de părere că dezvoltarea personală este un fel de spălare pe creieraș.

Așadar, atenție la selectarea informației, la calitatea acesteia și la scopul în care este folosită.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *