Advertoriale

Un click… și zbori!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 5 minute.

eavionAcum vreo doi ani de zile scriam în revista ”Dog Magazin”, următoarele rânduri: ”Aş avea nevoie de zeci, ba chiar sute de pagini pentru a cuprinde în cuvinte şi-n imagini vastul ţinut al Alaskăi, cu întinderile sale albe guvernate de câinii nordici, cu asprimea traseului Iditarod care a dat naştere celei mai renumite şi mai râvnite curse din istoria mushing-ului! Căci cine a parcurs vreodată cursa Iditarod, se poate considera un musher împlinit, experimentat, călit în gerurile şi piedicile de tot felul ale unui traseu de aproape 2000 de km, care leagă localitatea Willow, de lângă Anchorage, de localitatea Nome.” Acum, spre finele lunii noiembrie, competiția BlogFriday și e-avion.ro mă provoacă să povestesc despre trei dintre destinațiile turistice preferate. Este ușor să le aleg pentru că o fac în funcție de pasiuni. Pare un fel de chemare a inimii, de parcă în acele locuri am mai fost în viețile trecute. De zeci de ori m-am văzut (în vis, ce-i drept) conducând atelaje cu câini în Alaska, parcurgând de la un capăt la altul Țara Vikingilor, Norvegia și luând la pas parcurile naționale Banff și Jasper din Munții Stâncoși (Alberta/Canada). Mă văd în postura de musher, viking și explorator deopotrivă, avidă de frumos și inedit, scrutând cu privirea interioară și cu speranță un viitor care poate-mi va bucura la un moment dat ființa, oferindu-mi posibilitatea de a admira îndeaproape aceste locuri pe care le consider speciale.

eavion 1

Jurnalul visurilor mele… frânturi de pagini

12.12.2013 Alaska Cu puțin timp în urmă am sosit pe aeroportul din Anchorage iar de aici m-am îndreptat înspre hotelul situat în zona lacului Spenard. Nu am ales ceva modern ci vreau să fiu în ton cu specificul locului astfel că am optat pentru un interior în stil vânătoresc, decorat cu teme și motive specifice Alaskăi. Voi sta șapte zile în Alaska timp în care voi vizita pitoreasca peninsulă Kenai, voi admira munții și ghețarii Harding Ice field, voi urmării urșii cum se ospătează cu somon la Lake Clark Bear Camp. Cum sunt o împătimită a muntelui, îmi va face plăcere să admir Muntele Iliamna. Nu o să fiu leneșă ci o să profit să fac rafting și kayaking dar și să învăț să pescuiesc somon și păstrăv curcubeu! Și dacă tot am ajuns aici, trebuie să vizitez Capătul Drumului/”End of the Road”, orașul Homer și Golful Kachemak. Incursiunea mea pe acest tărâm sălbatic se va încheia cu o cursă nebunească în compania a cel puțin 12 exemplare de Husky Siberian.

iditarod-3

12.01.2014 Norvegia (și puțin din Finlanda) Mă văd îmbrăcată în armură la bordul unui drakkar (corabie vikingă). Nu am plecat la război. Nici măcar nu-mi stă mintea la vreo cucerire. Sunt mută de uimire căci traversez ca vântul și ca gândul Țara Vikingilor. Văd în zare Parcul Vigeland din Oslo. Cuprinde 200 de sculpuri și 600 de figuri din fier, granit, bronz sau oțel reprezentând modele în dimensiunea lor reală, create de priceputul Gustav Vigeland.Tot în Oslo mă simt ca o prințesă la Palatul Regal. Îmi ridic privirae și zăresc stânca înaltă de 600 de metri care poartă denumirea de Preikestolen și este situată deasupra fiordului Lyse, aproape de Stavanger. Îmi continui călătoria și drakkarul meu zburător mă oprește să admir Catedrala Nidaros din Trondheim. Construită între anii 1070 și 1300 aceasta reprezintă cel mai important monument gotic din Norvegia și important loc de pelerinaj în Evul Mediu. Mă încarc cu energie spirituală și plec plec înspre Capul Nord, cel mai nordic punct al continentului european și locul cu peisaje care-ți taie respirația. Am ajuns la capătul lumii! De aici, dau o fugă până în Finlanda, la Helsinki Mă folosesc de Marea Baltică să-mi îndrume drakkarul. Iubesc zăpada, și aici, în Helsinki, se găsește din plin. Abia aștept să-mi potolesc foamea în Piaza Comercianților și apoi să vizitez Piaza Senatului.

parcul-vigeland-obiective-turistice-oslo_911

287px-Nidaros-cathedral-west-front

helsinki

12.02.2014 Canada ”Merseră cu sania șaptesprezece mile în sus pe Yukon, cotiră la stânga, pe râul Stewart, trecură lacurile Mayo și Mc Question. Continuară drumul până ce Stewart deveni un pârâu, coborând dinspre culmile muntoase ce marcau șira spinării acelui continent.” (Jack London)

De multă vreme-ncoace visez la un circuit între Vancouver, Yukon și Munții Stâncoși. Nu aș da la o parte nici plăcerea de a vizita atracțiile turistice din Vancouver (Strada Robson, Chinatown, Gastown, Parcul Stanley, clădirea Harbour, etc.) dar prefer un zbor lin către Whitehorse, capitala provinciei Yukon (”Marele râu”, în limba athapaskan). După o relaxare la izvoarele termale de aici, aș putea să explorez în voie micul orășel, strada principală, Muzeul SS Klondike, clădirea Camerei de Comerț a provinciei Yukon, nava cu aburi SS Klondike și canyonul Miles. Din Yukon, pașii mi se îndreaptă către Calgary și Parcul Național Banff (înființat în 1885). Astfel mă apropii de Munții Stâncoși care se întind pe o suprafață de 1400 de km având o lățime de aproximativ 150 km. Mare parte din teritoriul Munților Stâncoși este protejat prin existența Parcurilor Naționale: Banff, Jasper, Kootenay și Yoho din provincia Alberta. Mă îndrept hotărât către perla stațiunilor canadiene: Lake Louise. Este iarnă și schiatul nu-mi este străin iar în Lake Louise sunt peste 100 de pârtii.

vancouver

imagini-desktop-wallpapers-teton-muntii-stancosi

Cum să nu te bucuri de viață când ești înconjurat de asemenea minunății, începând chiar de aici, din țara ta? Fie că vrei să zbori peste hotare sau să ajungi mai repede într-unul din orașele mari ale țării cu E-avion îți găsești repede și sigur bilete la un preț accesibil. Devino fan-ul paginii E-avion si descoperi super oferte de Black Friday.

eavion 1

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *