De-ale vietii

„Sunt în favoarea drepturilor animalelor ca şi în favoarea drepturilor omului. Aceasta este calea unui om complet.” (Abraham Lincoln)

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

Într-adevăr, o afirmare justă şi demnă de un om complet. Dar câţi dintre noi ne respectăm semenii? Şi câţi dintre noi respectăm mediul care ne găzduieşte de milioane de ani şi animalele alături de care am fost creaţi de Divinitate? Fără a avea prea mare legătură cu câinele, în mod direct, vreau să îţi recomand un film care pe mine m-a făcut să-mi promit că voi fi şi mai responsabilă cu propria persoană, cu natura, cu cei dragi, cu animalele. Filmul se numeşte „A Sound of Thunder”, iar românii l-au numit „Vânătoare fatală”. Este un S.F. nu foarte reuşit din punct de vedere tehnic, al efectelor speciale dar cu o temă care ar trebui să te pună pe gânduri.

Pe scurt, iată despre ce este vorba: pentru că vorbim de anul 2055, călătoriile în timp erau accesibile celor care doreau să se întoarcă cu milioane de ani în urmă şi să vâneze un… dinozaur. Din păcate, călătoriile respective interferau accidental prea mult cu trecutul ceea ce determina modificări serioase ale prezentului. Călătorii în timp aveau de respectat un anumit protocol: să nu schimbe nimic în trecut, să nu lase nimic în spate şi să nu aducă nimic în prezent. Cum era de aşteptat, dezechilibrul s-a produs.

Cum? Din neatenţie, unul dintre clienţi a călcat pe un fluture, strivindu-l şi aducându-l fără să-şi dea seama, în prezent, modificând dramatic întregul ciclu evoluţional al vieţii. În urma acestui incident, Pământul este lovit de mai multe valuri temporale, au loc schimbări în ceea ce priveşte vegetaţia abundentă din oraşe, liane şi plante carnivore care invadează casele oamenilor, apariţia unor combinaţii ciudate de animale (babuini-dinozauri, liliaci-pterodactili) şi creaturi hibride.

Omul de ştiinţă Ryer Travis reuşeşte să ajungă cu 65.000.001 ani înapoi în timp şi să oprească valurile temporale, împiedicând uciderea fluturelui. Nu te lăsa influenţat de efectele speciale nu tocmai impresionante ale filmului, ci axează-te pe morala care-l îmbracă pe tot parcursul desfăşurării acţiunii şi anume că fiecare vieţuitoare, fie ea cât de mică, are un rol decisiv în evoluţia lumii. Fiecare celulă din Univers are drepturi şi obligaţii. Avem dreptul să fim respectaţi şi obligaţia să respectăm, la rândul nostru! Chiar şi un fluture. Grija pentru viaţă este primordială.

A_Sound_of_Thunder_poster

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *