Terminați cu prostiile și NU vă mai ”bărbieriți” câinii!
Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 3 minute.
”L-am ras pe-ăsta micu` că stătea mereu cu limba scoasă de-un cot. Îi era cald săracu`. Acu a scăpat de două kile de păr și ui` ce vesel zburdă prin iarbă. Ar trebui să o tundeți și pe-a dumneavoastră, să vedeți ce bine-i va fi!” Să ne-nțelegem: ”ăsta micu`” egal un Siberian Husky, devenit acum cel puțin o umbră a unui exemplar cândva destul de reușit. Doar capul frumos îți aduce aminte că ai în față o rasă nordică, o rasă ”double – coated” – cu două straturi de păr de care e musai, repet, e musai să NU te atingi în viața vieților tale cu mașina de tuns.
Oameni buni, pricepeți că nu toți câinii pot fi ciuntiți după bunul vostru plac. Are și blănoaca aceea din dotare rolul ei, și încă unul CLAR: protejează posesorul – adică pe CÂINE – și de temperaturile scăzute, dar și de cele ridicate. Dacă-l privezi de ea, și lași bietul animal, mă scuzați, în pielea goală, crezi că-i va fi mai bine? Află că NU! Pentru că nu mai e protejată, pielea va fi afectată în mod direct de razele soarelui și, contrar așteptărilor tale că Grivei se va răcori, ei bine, el se va supraîncălzi.
În timpul verii, rasele cu ”păr dublu” năpârlesc, scapă de părul aflat mai aproape de piele, deci blana nu va mai fi la fel de deasă ca pe timp de iarnă, aerul va circula printre firele de protecție, și va răci pielea. Părul lung, adică cel de protecție, are rolul de a proteja câinele de dogoarea soarelui, împiedicând razele acestuia să ajungă la piele.
Oricât de cald ar fi afară, dacă îmi trec degetele prin blana cățelușei mele, aceasta este rece, și vorbesc de profunzimea blănii, nu de ce se simte la suprafață. NU, nu am tuns-o și nu o voi tunde niciodată, poate doar dacă, Doamne ferește, ar avea vreo dermatită ajunsă într-o fază avansată și tunsul la piele ar fi ultima soluție.
Cum îi îngrijesc blana și cum îi aduc un plus de răcoare în perioada de vară? O perii în fiecare zi, am grijă să-i umplu mereu castronul cu apă, nu o scot afară în orele de vârf (adică între 11:00/12:00 și 18:00/19:00). După cum vezi, se poate evita tunderea câinelui, nu e nevoie să-l lași fără păr crezând că astfel îi faci un bine. În plus, odată tunsă, blana unui câine care posedă două straturi de păr nu va mai arăta niciodată la fel. Nici ca aspect, nici ca textură.
Câteva dintre rasele de câini cu două straturi de păr de care SĂ NU CUMVA SĂ TE APROPII CU MAȘINA DE TUNS:
- Akita Inu/Akita American;
- Malamut de Alaska;
- Chow Chow;
- Pomeranian;
- Shiba Inu;
- Samoyede;
- Rough Collie;
- Malinois;
- Tervueren;
- Briard;
- Corgi (Pembroke&Cardigan);
- Ciobănesc German;
- Ciobăneștii Românești (Carpatin, Mioritic, de Bucovina, Corb);
- Terra Nova;
- Saint Bernard;
- Mastiff Tibetan;
- Labrador Retriever;
- Golden Retriever;
- Chesapeake Bay Retriever, etc.
*dacă vrei lămuriri suplimentare pe acest subiect, scrie-mi. Dacă mă pricep să-ți răspund, o voi face cu mare drag, iar dacă nu, te voi redirecționa către un groomer care știe totul despre toaletarea câinilor.
**îți recomand și următorul articol, pe aceeași temă http://www.dogsnaturallymagazine.com/why-you-shouldnt-shave-your-dog-in-summer/
Update: în loc să îl ciuntești ”cu stil”, mai bine folosești o perie FURminator (asta dacă nu ai un câine de show, pentru care se impune o vizită la un groomer). Pentru că am folosit respectiva perie ceva vreme bună, îmi permit să îi contrazic pe cei care spun că ”taie” sau ”smulge” părul. Folosită corect, de maximum 2 ori pe săptămână (și asta în perioada de năpârlire) peria FURminator este chiar eficientă. Ați văzut ce blană avea Nosy? Ei bine, o periam și cu FURminator, pe lângă țesala obișnuită. Dar, repet: ai câine de show, indicat este să-i oferi o toaletare ca la carte, ultra profi și, mai ales, conform cu standardul rasei. Asta dacă vrei să-l vezi pe podium! 🙂
5 comentarii
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: