De-ale vietii,  Fără categorie,  Ratiune si... simtire

Desenează-mi o oaie! (Micul Prinț)

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 3 minute.

“Oamenii – zise micul prinț – se îngrămădesc în trenurile lor rapide, dar nu mai știu nici ei ce caută. Așa că se frământă și se învârtesc de colo-colo…”

Mai e cineva care să nu fi citit ”Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery? Mă gândeam eu. Ai citit-o când erai în clasele primare sau gimnaziale? Nici nu contează momentul atâta vreme cât ți-a rămas în suflet. Eu mi-am făcut un obicei din a o reciti în fiecare an. De fiecare dată o redescopăr actuală și proaspătă, ca un nou început. Mi-aduc aminte de jurnalele de lectură în care notam citatele preferate. ”Micul prinț” era copiată aproape în întregime. Vedeam un simbol, un fir logic în fiecare cuvânt, în fiecare sintagmă… Mi le notam. Nu că le-aș fi uitat, n-aveam cum. Am păstrat și-acum acest obicei, ba chiar l-am transmis si altora.

Când am aflat că la ”Teatrul de Comedie” se va pune în scenă ”Micul prinț” am știut că va fi ceva deosebit. Nu putea fi altfel, cu o regie semnată Alexandru Dabija, cu muzica Adei Milea, cu Dorina Chiriac intrepretându-l pe micul prinț, totul într-un decor creat de Mircea Cantor. Am aflat că va fi. Și m-am pus pe așteptat. Între timp, prin luna noiembrie…

Desenează-mi o oaie!

  • Andrei, crezi că poți să-mi faci o broșă sau altceva, o bijuterie, un chițibuș, un tablouț, un ceva micuț cu micul prinț? Sau cu vulpea? Sau cu oaia? Sau cu asteroidul B612?
  • Hmmm, cred că da. Știi că eu nu am citit ”Micul prinț”? Bine, știu despre ce e vorba, dar din recenzii, din auzite… O avem în casă?
  • Normal! Vrei s-o citești acum?
  • Da!

I-am adus-o. A dat-o gata în noaptea aceea. A doua zi, i-am spus în joacă: ”Desenează-mi o oaie!” A râs și spre seară mi-a dăruit-o. Oaia primordială. N-aveam baobabi să-i dau, nu i-am pus nici botniță. Mi-am pus-o la gât și am plecat la concertul Adei Milea (6 noiembrie/Ploiești).

deseneaza mi o oaie
Concert 4+1/Curtea Berarilor/Ploiești

Bineînțeles că oaia a ajuns la Ada. Iar de la Ada la domnul Alexandru Dabija. Și de-aici direct la micul prinț, la Dorina Chiriac.

  • Andrei, ai vrea să faci 16 oițe, pentru fiecare membru al echipei care va pune în scenă ”Micul Prinț”? Adică fiecare cu oaia lui, înțelegi?

Pentru că mi-e părtaș la orice nebunie și pentru că e un om care nu și-a pierdut inocența s-a și apucat de meșterit turma. Și aseară, după o scurtă transhumanță între Ploiești și București, turma a ajuns acasă, acolo unde-i e locul, adică la Dorina Chiriac, Alexandru Dabija, Ada Milea, Mircea Cantor, Bogdan Cotleț, Valentin Teodosiu, Eugen Racoți, Alexandru Bogdan, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, Sara Chifor,Miral Solcanu, Tudor Roșu, Vlad Bazgă, Andrada Chiriac, Ioan Toitan.

deseneaza mi o oaie

In timp ce oițele se obișnuiau cu noul loc, noi ne-am lăsat mângăiați de vocea micului prinț. Ne-am reamintit că și noi călcăm, din când în când, pe urmele regelui, vanitosului, afaceristului sau lampagiului. Ne-am reamintit că totul stă în a căuta și a vedea cu inima, nu cu ochii. Timp de două ore am râs, am cugetat, am lăcrimat, am admirat, am ascultat și am iubit tot ce se petrecea acolo, pe scenă.

Sunt multe de spus despre ”Micul prinț”. Trebuie să mergi să-l vezi. Este extraordinar de la început, până la sfârșit. Culmea e că ”sfârșit” e un cuvânt în plus, pentru că tot ce ți se transmite se continuă în tine și după spectacol. Stai cu ochii pe  www.comedie.ro pentru a afla când se va mai juca.

Eu mi-am luat ditamai porția de fericire. Am gustat din ea pe îndelete, i-am savurat aromele și mi-am tatuat în memorie amintirea unei seri deosebite pentru care, dragilor, vă mulțumesc!

Foto din spectacol/www.facebook.com/TeatrulComedie/photos:

micul print

micul print

micul print

micul print

micul print

micul print

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *