Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi

Tu comunici cu câinele tău?

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 6 minute.

Family with dogs portraitsPe zi ce trece văd din ce în ce mai mulți oameni plimbându-se împreună cu câinii lor. Fie că aceștia din urmă provin din canise valoroase care-și prețuiesc și-și respectă munca de selecție, fie că sunt exemplare adoptate de la adăposturile canine, un lucru este cert: au devenit animale de companie. Și, pe lângă crearea unor condiții de viață propice unui trai decent și fericit (hrană adecvată, accesorii indispensabile, vizite periodice la medicul veterinar, multă iubire și înțelegere, etc.) un câine are nevoie de educație.

Îți sunt cunoscute și ție imaginile cu stăpânul disperat alergând în urma câinelui, în timp ce acesta îl târăște nonșalant? Sau cele în care câinele, odată scăpat din lesă, fuge mâncând pământul și nu se mai uită înapoi? Pentru a preîntâmpina sau a corecta astfel de comportamente, educația are un rol esențial. Dar, mai presus de educație sau, mai bine spus, în strânsă legătură cu întregul proces de instruire, stă COMUNICAREA, buna relaționare cu companionul tău.

Sunt convinsă că ai auzit de Charlie Chaplin, simbolul de necontestat al filmului mut. Poate te vei întreba ce legătură are Chaplin cu câinele tău sau cu relația dintre tine și acesta. Iată ce spunea actorul într-un interviu acordat publicației ”Time Magazine” pe 9 februarie 1931: ”Acțiunea este înțeleasă mult mai general decât cuvintele. Precum simbolurile chinezești, aceasta reprezintă lucruri diferite, în funcție de contextul scenic. Ascultă descrierea unui obiect necunoscut – un Warthog african, de exemplu, apoi privește o poză a animalului și vei vedea ce surprins vei fi.” Vezi cât este de simplu? Tot ceea ce trebuie să faci este să privești cu atenție comportamentul câinelui tău și să-l ”citești” ca pe o carte deschisă pentru că dragul tău prieten îți arată exact ce vrea de la tine și cum ar trebui să acționezi în acest sens. O bună comunicare, mai ales când este fixată în perioada în care câinele se află la o vârstă fragedă, are o contibuție majoră în educația acestuia.

Tu cât de mult interacționezi cu câinele tău?

Din cele mai vechi timpuri câinele a fost alături de om, fiind cel mai docil și cel mai inteligent animal din preajma sa. Dacă acum mii de ani câinele era doar un partener de nădejde în partidele de vânătoare și un vajnic paznic al locuinței, acum, în timpurile moderne, se pune din ce în ce mai mult accentul pe comunicarea dintre om și cel mai bun prieten al său.

vorbeste-cu-cainele-tau-1

Prin natura sa și prin dorința de a se face plăcut, dar mai ales de a-i face pe plac stăpânului, câinele și-a câștigat dreptul de a practica unele ”meserii” care i se potrivesc de minune. Astfel există câini ghizi pentru persoane cu dizabilități, câini de tracțiune, câini de pază și apărare, câini care depistează substanțe stupefiante, câini de salvare de sub dărâmături și din avalanșe, etc. Nu trebuie omis un lucru: alături de calitățile native ale câinilor, pentru ca temperamentul și caracterul acestora să fie modelate și definitivate corespunzător, trebuie să existe o legătură puternică între câine și omul său, legătură care are la bază un amplu proces de comunicare.

Practic, acesta este începutul educației. Căci fără o bună comunicare în interiorul echipei om-câine, nu există reușită. Relația dintre noi și câinii noștri trebuie să se bazeze pe afecțiune, înțelegere reciprocă, responsabilitate. Nu contează că ai un câine de rasă sau un metis, că are șase luni sau șase ani, că este mascul sau femelă. Comunicarea dintre voi doi trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Savantul francez Buffon spunea că ”prima artă creată de om a fost educația câinelui iar fructul acestei arte a fost cucerirea și stăpânirea pașnică a întregului pământ.” Deci împreună puteți muta munții din loc.

vorbeste-cu-cainele-tau-5

Un alt iubitor al câinilor, scriitorul francez Alphonse Toussenel, spunea: ”La început, Dumnezeu l-a creat pe om și, văzându-l atât de neajutorat, i-a dat un câine… Fără câine, omul ar fi fost condamnat să vegeteze permanent în starea de sălbăticie. Câinele este cel care l-a făcut pe om să treacă de la starea sălbatică, la cea patriarhală, dându-i acestuia turme de vite: fără câine nu ar fi existat turme; fără turme nu ar fi existat subzistența asigurată; n-am fi avut fripturi, șunculiță, lână, lapte; prin urmare, ne-ar fi lipsit timpul de a ne dedica observațiilor astronomice, științelor, industriei. Câinele este acela ce i-a înlesnit omului toate aceste alte preocupări.”

Nu este ascultător? ”Întreabă-l” ce-și dorește!

”Cu prietenie, afecțiune, răbdare și un biscuit când și-a învățat lecția, cu bunăvoință, un câine poate fi învățat să facă aproape tot. Nu te supăra și nu întrebuința niciun fel de violență. Pedeapsa corporală aplicată unui câine inteligent este o nedemnitate care se răsfrânge asupra stăpânului său.” nota Axel Munthe în ”Cartea de la San Michele”. Și mare dreptate avea pentru că dacă dai dovadă de răbdare și interes, poți capta atenția câinelui (care până la urmă asta vrea: atenție!) și îl poți educa așa cum îți dorești. Nu uita că, de fiecare dată când se comportă așa cum trebuie, este bine să-l recompensezi cu ceva gustos. Învață-l să meargă la pas, nu-l încuraja să mănânce de pe jos, obișnuiește-l să vină la tine atunci când îl chemi. Dar, cu riscul de a mă repeta, îți mărturisesc că secretul ca prietenul tău să devină câinele cuminte pe care ți-l dorești este să petreci mai mult timp cu el într-o comunicare desăvârșită.vorbeste-cu-cainele-tau

Strică prin casă? Atrage-i atenția sau ține-l ocupat!

”Câinele meu este agitat, roade tot prin casă, mișună de colo colo negăsindu-și locul…” Dacă prietenul tău este agitat în interiorul locuinței înseamnă că este privat de atenția ta și, prin ronțăirea și deteriorarea diferitelor obiecte, încearcă să-ți atragă privirile. Poți să-i cumperi sute de jucării, dacă nu-i acorzi atenția cuvenită se va răzbuna indirect pe tine prin roaderea mobilei, de exemplu. Cu toate acestea, atunci când ești plecat la serviciu, încearcă să-l lași acasă în compania unor jocuri interactive în genul celor de la Nina Ottosson.

Dog_Casino_game

Năzdrăvanul tău trebuie să-și consume energia într-un mod constructiv, chiar și în interiorul locuinței. De asemenea, când ești acasă, încearcă să-l scoți cât mai des să facă mișcare. Lasă-l să alerge (într-un loc sigur, eventual un țarc special amenajat pentru câini) și, mai ales, să socializeze cu alți câini dar și cu alți oameni.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *