Uncategorized

Sunt de neoprit…

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 4 minute.

Sunt de neoprit… ca o Toyota Land Cruiser care de 60 de ani incoace se reinventeaza daruindu-ne siguranta, confort si aventura. Caci daca as avea acum o astfel de masina nu as sta pe ganduri, mi-as lua Husky-ul si iubitul si as pleca in Alaska. Si apoi in Jasper, Canada.

Imi amintesc ca intr-un episod din Top Gear, Jeremy, James si Richard au testat rezistenta unei Toyota Hilux, in “lupta” cu un atelaj tras de caini nordici, dinCanada, pana la Polul Nord. Si obiectivul lor a fost indeplinit: Toyota a ajuns la Polul Nord.

Cat priveste Land Cruiser-ul si tinuturile inghetate, potrivit site-ului www.toyota.ro, acesta a insotit o echipa japoneza de observare a Polului Sud in misiunile lor de la baza Showa (este vorba de un model FJ40).

Dupa cum spuneam, nu as sta prea mult pe ganduri si m-as imbarca inspreAlaska. Acest stat American nu se lauda cu o retea rutiera bine pusa la punct, principala ruta fiind Soseaua Alaska, care iese inspre Canada. Pentru  orasele care nu beneficiaza de sosele sau de porturi pentru feriboturi, singurele mijloace de transport sunt saniile trase de caini si… calea aerului, zborurile fiind ieftine si rapide. Dar eu bag mana-n foc ca Toyota Land Cruiser se va descurca fie si in lipsa soselelor.

Ma bate gandul sa recreez cursa Iditarod, cea mai mare competitie de atelaje canine. Sa transform o competitie a cainilor putere intr-o aventura a cailor putere! Traseul pe care se desfasoara cursa are 1868 de km si incepe de langa Anchorage, mai precis de la Willow si se termina la Nome, durand intre opt si 15 zile, in functie de cat de bune sunt echipele participante. Prima cursa Iditarod a avut loc in anul 1973 pe vremea cand Toyota se mandrea cu modelul din seria 50-FJ55v.

Cu o experienta de 60 de ani in off-road, Toyota ar putea sa parcurga si acest taram inghetat. De ce sunt atat de sigura ca ar putea face fata acolo unde atelajele cu pana la 16 caini nordici sunt baza? Pentru ca Land Cruiser-ul actual beneficiaza de motorul D-4D de 3.0 litri disponibil impreuna cu transmisia manuala in sase trepte sau cu cea automata in cinci trepte. Acest motor turbodiesel inovator imi poate asigura calatoria off-road la care visez. Sa va mai spun ca este si lider de clasa la economia de combustibil? Ca sa nu mai vorbesc de stabilitatea masinii (stabilitatea atat de necesara pe un traseu de genul Iditarod), sistemul VSC activand automat fiecare frana in parte in functie de nevoi, controland puterea motorului pentru a ajuta la mentinerea stabilitatii si la prevenirea deraparii.

Cine ma cunoaste stie ca nu as ezita in a cobori din masina si a-mi pune cainele la sanie pentru a testa si in acest mod traseul. Cu toate ca este cam greu sa renunti la confortul cu care te rasfata Land Cruiser-ul, la scaunele  confortabile, imbracate in piele, incalzite si actionate electric. Un plus de confort este asigurat si de sistemul de navigatie EMV-N HDD cu JBL premium sound: stim mereu unde ne aflam si asta ne relaxeaza!

Ce-ar mai alerga Nosy prin zapada, pe urmele “rudelor” sale polare! Si eu m-as mandri cu un statut asemanator cu cel al lui John Beargrease (cel mai renumit musher-postas care timp de 20 de ani a furnizat corespondenta pe timpul iernii intre Two Harbors si Grand Marais). As vrea eu!

Dupa aventura Iditarod, din Nome mi-ar placea sa testez capacitatile on-road. Astfel ca, aleg drumul cel lung – 2991,34 de km / catreVancouver, Canada. Sistemul de navigatie al masinii imi este de mare folos si aici, dar si de laVancouver la Parcul National Jasper din provincia Alberta, Canada (fotografiile de mai jos sunt realizate in luna octombrie 2011).

Doamne cum se vad faimosii Rocky Mountains! Nici nu am simtit cei 865 de km pe care i-am parcurs dinVancouver pana in Jasper! Acum ca am ajuns aici, am atatea de vizitat: Maligne Canyon, izvoarele termale Miette Hot Springs, raul, cascadele si ghetarele Athabasca, pasul Yellowhead, etc. Trebuie sa ne cazam, sa ne hranim dupa acest lung dar deosebit de frumos si relaxant drum… trebuie sa…

… deschid ochii si-n loc de Rocky Mountainsvad doi ochi mari, o pereche de urechi ciulite si simt o limba rece cum imi gadila fruntea. Lucky Nose (a.k.a. Nosy) m-a trezit la realitate. Vrea afara. Scot capul pe fereastra. Zapada cat vezi cu ochii! “Hai Nosy sa construim propriul Iditarod! Si poate ne prind din urma si Land Cruiser-ul si Alaska si Canada!” Fericita, Nosy isi flutura coada in semn de bucurie, isi aduce hamul si lesa si pornim sa infruntam nametii din Ploiesti!

*cu ajutorul “cainilor putere” si al inspiratiei oferita de caii putere de pe www.toyota.ro am parcurs traseul etapei cu numarul 17 al competitiei SuperBlog 2011.

**pozele din Jasper apartin lui Catalin Dumitrescu  si sotiei acestuia, Zenaida Dumitrescu, care mi-au dat acceptul sa le impartasesc cu voi.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *