Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi

Informează-te corect! Ce trebuie să știi când aduci cățelușul acasă

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 6 minute.

În sfârşit urmează să-ţi aduci acasă prietenul mult dorit! Te-ai hotărât de ceva vreme că vrei un căţel. Fie că este un câine de rasă, dintr-un cuib atent ales, fie că este un puiuţ adoptat dintr-un adăpost, grija şi dragostea pentru el trebuie să se ridice la cele mai înalte cote. Buuun! Deci în scurt timp familia ta se va mări cu încă un membru. Unul blănos. I-ai cumpărat propriul culcuş, castronele, mâncare de calitate, jucării. Mai are şi alte nevoi? Îţi propun să aflăm împreună!

Când aduc puiul acasă, trebuie să pitesc de el anumite lucruri din locuinţă?

Îţi dai seama că puiuţii de câine sunt precum copiii. Le place să acumuleze noi cunoştinţe dar sunt şi foarte curioşi şi băgăreţi, chiar insistenţi uneori. Şi, la fel cum procedezi în cazul copiilor, la fel trebuie să faci şi cu căţeluşul. Nu lăsa la îndemâna lui lucruri pe care le poate înghiţi, jucării  –  pe care le poate roade şi deteriora, înnecându-se cu materialul din care sunt făcute  –  hrană, dulciuri. Nu-l lăsa în preajma coşului de gunoi şi ai grijă ca acesta să fie în permanenţă acoperit. Altfel, curiosul căţel se va căţăra cu precizia unui alpinist şi va şterpeli din coş sau din tomberon resturi de la masa ta care, pentru el, sunt foarte apetisante.

Dacă discuţi cu un medic veterinar vei fi surprins de ce-ţi va povesti referitor la lucrurile pe care le înghit căţeii: de la capace de sticle de bere, mingiuţe de cauciuc, şosete, bucăţele de plastic din fostele lor jucării.puppy 3

Din momentul în care aduc puiul acasă, în cât timp trebuie să-l duc la veterinar?

Cât mai curând posibil. Într-o zi, maxim două din momentul în care îl aduci acasă, trebuie să-l vadă medicul veterinar. Chiar dacă îl iei cu primul vaccin făcut, ar fi bine să fie văzut de un medic veterinar cu care să păstrezi o relaţie bună, care va stabili data următorului vaccin şi următoarei deparazitări, o schemă de vitaminizare şi de administrare a calciului şi a hranei potrivită câinelui tău. Astfel, dacă se întâmplă să ai o urgenţă veterinară, medicul va şti ce este de făcut. Cu medicul veterinar poţi să vorbeşti despre absolut orice ţine de sănătatea câinelui tău. Nu ezita să-i adresezi orice întrebare îţi vine în minte. Poţi să ai şi 100 de întrebări. Nu contează numărul lor atât timp cât răspunsurile îţi sunt oferite cu acurateţe. Un medic bun îşi va face timp pentru a te lămuri corect şi la timp despre cum să ai grijă cât mai bine de câinele tău.

La ce vârstă se face primul vaccin? De ce este importantă vaccinarea?

De regulă primul vaccin i se administrează câinelui în jurul vârstei de opt săptămâni. Apoi urmează câte o serie la fiecare trei săptămâni până când puiul ajunge la a 16-a săptămână de viaţă. Puilor le sunt administrate trei sau patru serii de vaccinuri urmând apoi ca în fiecare an să facă doar două: antirabicul şi polivalentul. Căţeii dobândesc imunitate de la mama lor dar aceasta scade în jurul vârstei de şase-opt săptămâni, puii devenind vulnerabili în faţa bolilor. Aici intervin rolul şi iportanţa vaccinărilor.puppy 6

Cât de periculoase sunt jigodia şi parvoviroza?

Atât jigodia cât şi parvoviroza sunt cele mai periculoase maladii care pot afecta căţeii. Cei mai mulți dintre puii care se îmbolnăvesc nu mai au şanse prea mari de supravieţuire. Tocmai de aceea se impune vaccinarea timpurie împotriva acestor viruşi. De cele mai multe ori, jigodia este mortală iar câinele afectat de parvoviroza, dacă este descoperit într-un stadiu incipient, are mari şanse de vindecare.

Ce alte boli sunt comune puilor de câine?

La puii de câine (şi nu numai) se întâlnesc viermii intestinali, anchilostomii şi viermii rotunzi, demodecia, problemele gastrointestinale, diareea, voma. Sistemul lor intestinal şi colonul sunt încă în stadiu de dezvoltare şi pot fi uşor perturbate. Dar, în general, dacă sunt îngrijiţi în mod corespunzător, puii pot fi foarte sănătoşi.

Toţi căţeii au viermi intestinali?

Majoritatea puilor au viermi intestinali aceştia putând fi dobândiţi şi din laptele matern. De aceea se impune deparazitarea internă. Discută cu medicul veterinar despre acest lucru.puppy 2

Puii pot avea viermi la inimă?

Căţeii pot fi infectaţi chiar la naştere. Dar viermii la inimă au nevoie de circa şase luni pentru a ajunge la maturitate aşa că, dacă un puiuţ este înţepat de un ţânţar infectat, va fi testat pozitiv abia în jurul vârstei de şase luni.

Cum procedăm dacă puiul are purici şi/sau căpuşe?

Asemenea situaţii necesită un plus de grijă deoarece produsele destinate deparazitării externe împotriva puricilor şi căpuşelor nu sunt prea sigure pentru sănătatea micuţilor, putându-le cauza chiar decesul. Dacă te confrunţi cu asemenea probleme, vorbeşte cu medicul veterinar care se ocupă de puiul tău. Acesta îţi va oferi ceva potrivit vârstei puiului tău şi te va sfătui cum să-i administrezi corect respectivul produs.

L-am adus acasă şi are diaree. Oare nu este bună hrana pe care i-am luat-o?

Cel mai probabil are diaree pentru că acum este stresat. Gândeşte-te că deocamdată nu este obişnuit cu noul mediu din care face parte. Tocmai şi-a părăsit mama şi cuibul din care făcea parte. Iar stresul afectează mai întâi de toate sistemul gastrointestinal. În mod normal, în prima săptămână petrecută în sânul noii lui familii, puiul ar trebui să se simtă din ce în ce mai bine. De asemenea, orice schimbare brusc apărută în dieta lui obişnuită, îi poate perturba activitatea gastrointestinală.

Aşa că, cel mai bine ar fi să-l hrăneşti cu mâncarea pe care i-o administra şi crescătorul de la care l-ai luat sau cei de la asociaţia sau adăpostul de unde l-ai adoptat. Sau, dacă vrei să-i schimbi hrana, fă-o pe parcursul a patru-cinci zile, interval în care îi amesteci hrana veche cu cea nouă, până când ajungi să-i oferi doar din noul sortiment. Un lucru foarte important este acela că un pui trebuie hrănit cu o mâncare adecvată vârstei sale, o hrană pentru „puppy” bogată în proteine care-l va ajuta să crească mare şi sănătos!Ce trebuie să știi când aduci cățelușul acasă

Oare este prea mic să-i pun o zgardă şi un medalion inscripţionat?

Este chiar indicat să-i pui o zgardă şi, ataşat la aceasta, un medalion inscipţionat cu numele său şi adresa ta, plus numărul de telefon, în cazul în care câinele se rătăceşte. Dacă îi laşi zgarda la gât tot timpul, ar fi bine să o verifici aproape în fiecare zi pentru că puiul creşte repede, repede şi nici nu-ţi vei da seama când va trebui să-i cumperi alta mai mare.

(foto: www.pexels.com)

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *