De-ale vietii

3 motive ca să-ți lași site-ul pe mâna profesioniștilor

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 4 minute.

Atunci când ai o afacere e normal să o crești frumos, să o ”educi” pentru a-ți aduce clienți, să i te dedici în totalitate căci, până la urmă, tu ai creat-o. Din păcate există și antreprenori care merg pe principiul ”eu te-am făcut, eu te omor” și din orgoliu, neștiință sau, mă scuzați, din prostie, își îngroapă business-ul înainte ca acesta să apuce să producă ceva.

Majoritatea afacerilor din ziua de azi sunt promovate pe net. Nu mă refer la un cont de facebook. Până să ajungem acolo mai avem cale lungă să ne-ajungă. Mai întâi trebuie gândit site-ul. Despre site-ul afacerii tale sunt rândurile care urmează. Nu voi aduce vorba despre conținut pentru că acestuia îi voi dedica un alt articol (pentru că merită!).

Să revenim la website și la primele 3 motive pentru care, dacă aș fi în locul tău – adică al antreprenorului care vrea să se-afișeze frumos în online – m-aș lăsa promovat de profesioniști.

Ai nevoie de un site. Și-ți aduci aminte că ai un prieten care știe ceva programare, ciupește un pic de web design și știe cum ”să-ți facă rost” de o temă mișto-frate-asta-se-poartă-acum. În plus, nu te jupoaie de bani și vă-nțelegeți ca băeții, discutând la o bere despre plată, mentenanță, găzguire căci și astea fac parte din peisaj.

Când vine vremea să-ți predea lucrarea și tu, bietul de tine, te aștepți să rupi gura internetului cu site-ul tău de prezentare, ți se servește ceva de genul:

cel-ma-urat-site-din-lume

Acum, dacă mergi pe mangialâcuri din astea și-ți mănânci de sub unghii, în loc să apelezi la oamenii care se pricep cu adevărat, meriți cu vârf și îndesat ce ți se întâmplă. Ești trist? Se putea și mai rău. Ia aruncă un ochi AICI.

În speranța că te-ai lămurit cum stă treaba, notează-ți în agendă și evidențiază bine cu markerul:
  1. Primul avantaj de luat în calcul atunci când apelezi la profesioniști în ale web design-ului este că aceștia sunt familiarizați cu trend-urile în domeniu. Așa cum hainele se mai demodează de la un sezon la altul, cam așa se întâmplă și cu site-urile.

Personal, consider de prost gust să te-afișezi în plin 2016 cu un site care să nu fie responsive. Adică? Adică layout-urile paginilor să se adapteze în funcție de mediul de vizionare (laptop, tabletă, telefon). Un pro știe cât de mult contează un ”responsive design” bine optimizat.

  1. Empatizează cu vizitatorii site-ului tău. Ție cum ți-ar plăcea să fie structurată informația? O preferi la gramadă, înghesuită, scrisă cu fonturi mici sau aerisită și ușor de parcurs? Un webdesigner care se respectă te va sfătui cum e mai bine și îți va propune o cale de mijloc în beneficiul vizibilității afacerii tale. În funcție de tema, design-ul și structura site-ului, webdesigner-ul va alege fonturile potrivite pentru ca informația ta să aibă impactul vizual scontat. Anul acesta, preferate sunt fonturile artistice, caligrafice care dau o notă orginală și personală informației.
  1. Dacă-ți plac înfloriturile țin să te anunț că nu se mai poartă. Mai știi casele de la țară cu ștucatură pe tavan? La fel cum acel trend a ieșit din uz, nici site-urile din 2016 nu se mai pretează la împopoțoneli și detalii în stil baroc. Se merge pe stilul minimalist și pe informație bine structurată. Iată doar câteva exemple: http://www.awwwards.com/websites/minimal/
De ce e bine să alegi un profesionist și nu un amator?

Profesionistul se documentează permanent despre ce mai e nou în domeniul său de activitate. Profesionistul vine în fața ta cu un portofoliu care îl va descrie perfect. Îți vei da seama dacă e ceea ce cauți și dacă îți poate fi de folos pentru a te face vizibil în online.

***

Am ales să scriu aceste rânduri în speranța că cei care au ceva bun de oferit în online își vor îmbrăca business-ul într-un design adaptat timpurilor noastre, nu paleozoicului. Am tot intrat în ultimul timp pe diverse magazine online (cărți, bijuterii, încălțăminte, etc.) sau pe site-uri unde speram să găsesc o infomație de care aveam nevoie. Din cauza layout-ului alambicat, a imposibilității de a căuta lejer ceea ce-mi doream sau a lipsei acelui ”responsive design”, am părăsit repejor site-urile respective. Dacă te știi cu musca pe căciulă, gândește-te bine pe mâna cui îți lași site-ul!

image-2016-01-4-20704535-0-tendinte-design-2016

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *