Ratiune si... simtire

Dass Flugzeug

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

De câte zile încoace, la noi în casă se materializează un vis. Crește ca Făt-Frumos, într-o zi cât alți-n șapte, și azi a prins și aripi. Încă nu zboară dar tăticul lui preconizează că prin luna mai îl vom trimite pe calea aerului. Puiul nostru zburător e un Fokker Dr1 cu anvergura de jumătate de metru. Acum vreo doi ani, tot uitându-ne la documentare despre Primul Război Mondial, am dat peste povestea lui Manfred von Richthofen, unul dintre cei mai renumiți piloți germani, supranumit ”Baronul roșu”/”Der Rote Baron”, după ce a ales să-și vopească aparatele de zbor în culoarea roșie. Dacă nemții și germanii l-au ”baronizat”, francezii l-au demonizat botezându-l ”Le Diable Rouge”/”Demonul roșu”.

Nu am de gând să înșir aici date biografice despre von Richtofen căci pot fi citite și pe wikipedia. I-am admirat calitățile de tactician, era un as al duelurilor aeriene (dog fight) și, în același timp, un gentleman posesor de fair-play. Dar cel mai mult i-am admirat „jucăria”. Diabolicul Fokker Dr1 ne-a luat amândurora mințile încât ne-am hotărât să facem unul. Bine, Andrei e maestrul, eu sunt responsabilă cu încurajările și laudele de rigoare.

Deși Andrei mai are în lucru un Zlin 726 cu anvergura de 2,10 metri (monstru, nu glumă, un avion ce a format multe generații de piloți români), a ales să se ocupe și de micul Fokker Dr1. Nu-i treabă ușoară, dar după ce ai făcut aeromodelism de prin 1998 și ai mai fost și Campion Național F1E, totul devine o joacă. Dar o joacă serioasă. Așadar, chiar dacă sufrageria e plină de planuri, lemn de balsa, fel de fel de scule și în aer plutește miros de clei, eu îl încurajez iar modelul ia contur. E fascinant să vezi cum prinde formă! Și mai fascinant este să-l privesc pe Andrei cum lucrează cu pasiune. Atașez un colaj foto ca să îți seama despre ce vorbesc.

fokker

Meet the Fokker

Fokker-ul Dreidecker (triplan) a fost un avion problematic încă de la început. O replică un pic forțată a nemților la adresa triplanului britanic Sopwith (the Tripehound). O replică cu probleme remediate, mai mult sau mai puțin, din mers. Chiar și așa, rămâne cel mai faimos avion din Primul Război Mondial, un triplan care impresionează și despre care voi mai aduce vorba. (va urma)

meet the fokkermeet the fokker 

 

   

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *