De-ale vietii

No substitute

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

Mother child tree - pictură de Alice Mason
Mother child tree – pictură de Alice Mason

Vă povesteam acum două zile că viața a început cu ea. Oare există substitut pentru mamă? O poate înlocui bunica? Sau bona? Acea îmbrățișare după care fiecare copil tânjește, căldura brațelor, sărutul pe frunte, povestea de seară, alintul, dojana fac parte din arsenalul mamei. Însă vine o vreme când unele mame sunt nevoite să plece de lângă puiuții lor, împinse de la spate de datorii, de nevoile cotidiene, de dorința de a le oferi copiilor o viață mai bună.

Când în România nu se mai întrevede nicio perspectivă, drumul străinătății le bântuie obsesiv. Își înghesuie-n bagaje dorul, lacrimile și pleacă. Pentru un an, pentru doi, pentru câți este nevoie… Acum este timpul bunicilor, momentul în care ele preiau rolul și atribuțiile mamelor. Iată drama familiilor monoparentale, cu tatăl absent, mama plecată la muncă în afară, bunica-mamă pricopsită c-un nepot-copil și nevinovatul prichindel prins în vâltoarea unui trai alambicat, mult prea complicat pentru vârsta lui.

Ștefi este clasa a IV-a și își vede mama doar de sărbători, poate în fiecare an, poate din doi în doi ani. Este în grija bunicii și, crede-mă, rar am văzut un băiat crescut mai frumos. Dar chiar dacă bunica îi este aproape în fiecare moment, dorul de mamă nu-i părăsește inimioara. Dovada…

”O văd ca prin vis. O văd ca pe o zână miraculoasă care se arată într-o mantie albă catifelată, cu niște buze sângerii, cu ochii ei strălucitori, cu părul negru ca tăciunele și cu un zâmbet de valoarea celor mai prețioase pietre din lume.

Cea mai dragă ființă din lume este mama mea care îmi arată mereu calea cea dreaptă, cea care mă ocrotește, mă îngrijește și mă iubește așa cum o iubesc și eu.

Mi-e dor de mama la fel cum și ei îi este dor de mine. Mi-e dor de obrajii ei fierbinți și de buzele ei catifelate. De ce? Pentru că ea se află departe de mine, în altă țară. An de an îmi lipsește și îmi este tare dor de ea. Dar, de îndată ce vine acasă, se declanșează bucuria, de ambele părți.

An de an îi duc dorul mamei mele, după cum v-am spus. O iubesc pe mama mea și nu aș înlocui-o cu nimeni, niciodată. Ea este pe primul loc în inima mea! ”

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *