Advertoriale,  Uncategorized

Coana Mihaela față cu tehnologia

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 5 minute.

Farsă într-un act scurt

Personajele:
Coana Mihaela: pensionară, consoarta Conului Andrei: 80 de ani.
Conul Andrei: pensionar, consortul Coanei Mihaela: 78 de ani.
Nosy a XIII-a: câinele lor din rasa Husky Siberian: 6 ani.

Anul de grație 2062. O odaie modestă de mahala. În fund, la dreapta, o ușă; la stânga, o fereastră. De o parte și de alta a camerei, câte un pat de culcare. În mijloc, o masă plină cu două PC-uri, un monitor LED, un notebook spart, două tablete, un telefon mobil, împrejurul cărora sunt așezate scaune directoriale. Ah, era să uit: pe masă mai era și o lampă cu halogen; pe globul lămpii un abat-jour cusut pe canava, amintind de vremuri apuse de-acum zeci de ani. În planul întâi, la stânga, un șemineu cu ușa deschisă și cu câțiva tăciuni pâlpâind. Conul Andrei e în halatul gri metalizat creație Cătălin Botezatu Jr., în papucii cu leopard print și cu nelipsita scufie de noapte. Coana Mihaela e în camizol, fustă de flanelă roșie și legată la cap cu tulpan alb. Exact ca Efimița a lui I.L.Caragiale din „Conu Leonida față cu reacțiunea”. E de modă veche, mai old school. Amândoi stau de vorbă la masă, în timp ce-și verifică e-mailurile.

 

Scena I (și singura)

Andrei: Așa cum îți spuneam, m-am trezit dis de dimineață și, după cum îmi e obiceiul, am început să citesc presa și să mai mă documentez pe Wikipedia. Că de când cu pensionarea asta, doar documentarele și ieșitul cu Nosy în parc mai mă mulțumesc. Când, deodată, pac-poc-hodoronc-tronc: a căzut notebookul tău. S-a făcut oale și ulcele.
Mihaela: Asta-i bună, coane! Păi ăla-i piesă de muzeu, îl am de când am participat la Superblogul din 2011. M-ai nenorocit. Notebookul meu de suflet!
Andrei (luând-o cu binișorul): Femeie, nu mai plânge că nu-l mai întorci înapoi. S-o dus, lasă-l! Sunt 50 de ani de-atunci. Dintre toate tabletele și PC-urile ultraperformante pe care le avem în casă, doar hârbul `cela îl foloseai. Acum ai ocazia să vezi cu mine filme la monitorul LED Samsung S19B150N. Ți-ai stricat ochii la Eee PC-ul de 10 inch. Acum sari direct la 19. Lași și ochelari și tot. Ascultă la mine.



Mihaela: Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva! Trebuie să-ți urlu-n vuvuzelă ca să-nțelegi că o femeie, chiar și una de 80 de ani, este sentimentală din punt de vedere tehnologic? Eee PC-ul era îl comandasem de la Oktal. Mai ții minte că acum un an ți-ai comandat de la ei HDD extern A-Data Classic Series 500GB 2.5 inch USB 2.0? Că nu mai aveai loc pe hard de câte documentare cu căderea regimului B. aveai.
Andrei: Eheeei, crezi că am uitat?! Știu că au fost drăguți cei de la marketing, chiar dacă eu m-am exprimat mai greu în termenii ăștia mai moderni. Întâi am sunat să cer lămuriri și apoi am dat comanda on-line. Uite-l aici, pe masă, lângă monitorul meu drag. Abia aștept acum când ne băgăm în pat să ne uităm la TeleEnciclopedia.
Mihaela: Măi coane, ce-i așa special la Samsungu` matale? Că de când l-ai luat, o știre n-am văzut la el, niciun talk show, nicio invazie a marțienilor, nici ce mai fac ăștia care și-au luat pământ pe Lună…
Andrei (cu tonul unei teorii sigure): Păi dacă stăteai toată ziua cu notebookul în brațe și scriai la SuperBlog 2062, normal că nu l-ai remarcat.Cu Samsungul meu SA300 plăcerea vizionării docmentarelor mele preferate a atins un alt nivel. Mă uitam cu Nosy la un documentar din jungla Amazoniană și, la vederea unui crocodil, Nosy s-a vârât sub pat. Era atât de real încât și mie mi-a fost un pic frică. Culorile, strălucirea și calitatea imaginilor sunt nemaipomente grație celei mai noi tehnologii Mega Dynamic Contrast Ratio. Samsungul meu e dotat cu un raport uimitor al contrastului de 5000000:1, cel mai mare disponibil în prezent.
Mihaela: Bine coane, te cred pe cuvânt, dar cred că papă la curent de nu ne-ajunge pensia!!!



Andrei: Duduie, te-nșeli! Ai auzit mata de funcția saving? Saving uşurează economisirea energiei. Poți să ajustezi luminozitatea monitorului în funcţie de energia pe care vrem să o economisim. Datorită celor trei moduri de economisire a energiei (50%, 25% şi Economisire energie oprită), poți să reglezi monitorul astfel încât să-ți satisfacă nevoile. Te ajută și pe tine, ajută şi mediul!
Mihaela: Bine, Andreie! M-ai convins și de data asta. Termin articolul pentru SuperBlog și ne uităm la un film, să văd și eu cum e cu Mega Dynamic Contrast Ratio. Mai știi când eram tineri și ne uitam la „Game of Thrones”? N-ai vrea să-l revedem?
Andrei (revoltat de așa întrebare): Auzi, cucoană? Dumitale îți mai arde la 80 de ani de lupte de gladiatori? Sau ți-e dor să mai vezi un biceps umflat, niște plete în vânt, o forță masculină cum se luptă încrâncenată cu altă bestie? Nu te mai mulțumesc chelia mea și mușchii… de la borcan.
Mihaela: Coane Andrei, cu device-urile astea noi despre care trebuie să scriu la etapa a 14-a de la Superblog 2062, mi-am adus aminte de tinerețe. Ce vrei, trebuie să ținem pasul cu tehnologia. Știai că tocmai a apărut cea mai îmbunătățită variantă de Facebook? Acum îi zice Bodybook și este mult mai complexă. Și are și ramificații: Brainbook și Speekingbook. Pot fi accesate doar de pe un device asemănător tabletelor din anul 2012.



Andrei: Să nu-mi spui că ți-ai făcut și tu cont pe Bodybook…
Mihaela (cu ironie): Bineînțeles! Chiar am pus și poze de la nunta de aur. Vrei să-mi vezi profilul?
Andrei: Lasă, lasă… ești suficientă și într-un singur exemplar, cel real. Afurisită tehnologie cum ne ține departe de pat. Toată viața am vrut să ies la pensie să scap de ea și când colo, o folosim mai mult decât la 30 de ani. Să te ferească Dumnezeu de furia tehnologiei!

De sub masa încărcată cu cele mai alese gadgeturi specifice vremii, Nosy a XIII-a își scana cei doi stăpâni, ronțăind un os electronic, delicatesa de top din lumea canină a anilor 2062.

 

(Legendă:
*personajele sunt reale și chiar trag nădejde că vor exista și coabita în aceeași formulă și peste 50 de ani. Sper că vom avea și o Nosy a XIII-lea care să-i semene leit celei de acum. Și, cu siguranță, vom avea de la oktal.ro deviceuri super, ultra, giga performante, nu doar Samsungul spectaculos al conului Andrei.
**pentru că anul acesta a fost dedicat marelui I.L.Caragiale iar eu sunt din urbea dumnealui, m-am lăsat inspirată de Leonida și Efimița!)

Articol scris pentru etapa cu numărul 14 a competiției Superblog 2012.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *