Advertoriale

Sunt lipsita de constrangeri…

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

… adica sunt libera; libera sa aleg, libera sa creez, libera sa iubesc. Libera sa alerg, libera sa ma joc, libera sa ma eliberez de stres dupa bunul meu plac.

De mica mi-a placut filozofia, in acelasi timp fiind atrasa si de o latura mai ezoterica a tot ceea ce ma inconjoara. In clasa a XI-a am auzit vorbindu-se despre Immanuel Kant si a sa “libertate”. In conceptia lui Kant, individul liber este o fiinta autonoma, un creator de valori si de scopuri a caror autoritate consta in faptul ca ele sunt dorite in mod liber. A fi neautonom, a fi privat de libertate, inseamna a fi confundat cu un obiect supus legilor naturale, inseamna ca esti un individ in totalitate dependent de stimulii exteriori, incapabil sa discerni intre ce e bine si ce e rau, sau capabil de acest lucru doar condus de altii ori, precum animalele dresate, prin promisiuni si recompense.

Cand scriu aceste randuri sunt o persoana libera, intre patru pereti. Paradox, contrazicere, neadevar? Nu, este libertate, dar intr-un spatiu restrans. Se poate si astfel. Sunt creatoarea propriei libertati. Zilnic imi exprim autonomia prin toate modalitatile pe care le cunosc pana in acest moment.

Inchide ochii si gandeste-te la libertate! Spune-mi ce vezi? Fa acest exercitiu de imaginatie, intra in “transa” si lasa-ti gandurile in voia dorintei. Eu am incercat si iata ce a iesit:

<<Sunt intinsa pe spate, intr-o poienita din munti. Florile si iarba imi gadila pielea. Nu aud decat zumzetul gazelor care se alearga deasupra mea si caderea cascadei din apropiere. Ma ridic. Nosy este langa mine, cu urechile ciulite si ochii atintiti asupra unui greiere. Ne ridicam usor si mergem langa cascada. Nu suntem decat noi doua, brazii, gazele, apa, cerul.

Cerul este limita.


Ne imbaiem in cascada rece urmand a ne lasa alintate de razele soarelui. Ne este greu sa ne rupem de libertatea de aici dar trebuie sa mergem catre o alta. Asa ca pornim agale catre locul unde lasasem masina parcata. Pornim catre casa. Catre o alta libertate. Eu si “lupul” meu, spirite libere, autonome, realiste.>>

Libertate inseamna, inainte de toate, autonomie, certitudinea ca esti bine infipt in realitate, in viata, iar nu in spectre sau dogme”, spunea Mircea Eliade.

Alaturi de altii ca mine, si cei de la Autonom au inteles ca, pentru multi, libertatea de miscare si libertatea de a alege sunt vitale. Astfel au creat cea mai mare firma de inchirieri de masini din Romania, fiind prezenti in 33 de locatii din 23 de orase, dispunand de un parc auto cu peste 800 de autoturisme noi.

Daca pentru unii a fi liber inseamna a pleca in drumetii, a conduce motocicleta, a merge pe bicicleta, a sari cu parasuta, pentru altii sofatul este libertatea suprema!

Libertate de miscare = autonomie = Autonom!


Un amic imi spunea ca atunci cand este suparat doar sofatul il poate relaxa. Atunci se simte cel mai usurat, mai lipsit de constrangeri si de probleme. Atunci este cu adevarat eliberat de toate tensiunile care-l macinau.

Ii respect pe toti cei care pun libertatea pe primele locuri in topul prioritatilor. Libera de orice constrangere, am scris aceste randuri pentruetapa nu numarul 14 etapa cu numarul 14 din competitia SuperBlog 2011.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *