De-ale vietii

In sfarsit nefumatoare…

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 1 minute.

… de 1 an si 9 luni, ce-i drept, dar astazi, o fatuca a avut grija (fara sa stie macar ce admiratie mi-a stranit asupra vointei mele) sa-mi aminteasca de faptul ca m-am lasat de fumat. In timp ce ma intorceam acasa de la banalul magazinas de la colt, o pustoaica de 15 – 16 ani, imi sare in fata si ma intreaba timid: „Ai cumva sa-mi dai o bricheta?” Raspunsul a venit promt: „Imi pare rau, nu am!” … apoi am realizat ca trebuie sa mai spun ceva si, zambind mandra, am continuat sa-i raspund „Nu fumez!” Pana acasa (noroc ca stau aproape de magazin) am zambit prosteste, ba chiar m-am intalnit cu un vecin care se holba la mine si cu siguranta va crede ca am ceva defect la mansarda. Dar putin imi pasa, fratilor!!! Va dati seama ca eu, care fumam cand imi beam cafeaua, cand ieseam la o bere cu prietenii, cand eram in pauza, cand nu aveam ce face… sudam tigarile, una dupa alta… eu, Mihaela Istrate, nu mai fumez de 1 an si 9 luni. Ma laud si eu acum, nah, ce sa fac… las modestia la o parte. Stiu ca un fumator nu prea asculta sfaturi de genul „E super sa te lasi, te simti mult mai ok! Esti mai sanatos! O sa economisesti bani…” Sincer, o holograma sau un mesaj macabru pe pachetele de tigari nu vor schimba situatia (era bancul acela… se duce Bula la magazin si cere un pachet de tigari. Il ia… citeste… Tutunul cauzeaza impotenta. Si, incearca sa o induplece pe vanzatoare… Stiti, din acela cu cancer nu aveti?)  Revenind, mesajele horror, imaginile cu tumori esofagiene si mai stiu eu ce plamani atrofiati sau figuri cadaverice, astea sunt apa de ploaie pentru un fumator. Nici pe mine nu ma impresionau. Totul tine de ce iti doresti, de cat de multa vointa ai, daca vrei cu adevarat sa renunti. Pe bune acum, e un drog. Nu exista „Fumez pentru ca imi place!” Astfel incercam sa ma amagesc si eu. Dar stiti bine ca nu este asa.

Sunt mandra ca sunt nefumatoare si ma bucur nespus atunci cand aud pe cineva spunand „M-am lasat!” Si sper ca don`soara care mi-a cerut astazi un foc sa isi dea seama la timp ca fumatul nu e nici o activitate prea sanatoasa si, in ziua de azi, nici prea ieftina. 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Un comentariu

  • Maria A

    Daca oamenii ar intelege pentru ce actioneaza in defavoarea sanatatii fizice si psihice, daca agresivitatea s-ar da la o parte si ar lasa loc total bunului simt si ajutorului dezinteresat, pur si simplu din dragul de a fi de de folos , oamenii ar discerne intre ce le este de folos si ceea ce ii distruge., iar omul nu ar mai cauta solutii de profit cu orice pret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *